Wykonanie
            Uwielbiam próbować nowych potraw, poznawać nowe smaki. Stąd też w mojej kuchni powstaje tyle różnych naleśników. Nie lubię ograniczać się do jednego rodzaju. Dzisiaj postawiłam na naleśniki gryczane, które przygotowywałam już kilka 
razy, ale ten przepis najbardziej mnie usatysfakcjonował. Nie są one zrobione w 100% z gryki, jednak dodatek 
mąki pszennej jest nieduży. Przepis na naleśniczki przygotowane w całości z tego zboża na pewno się pojawi, ale dopiero gdy zainwestuję w patelnię do której nic nie będzie przywierało;)Jednak na razie zapraszam was na tę wersję.Składniki na 12 sztuk:200g 
kaszy gryczanej (użyłam białej)1/2 szklanki 
mąki pszennej pełnoziarnistej1,5 szklanki 
mleka1 szklanka 
wody gazowanej2 
jajkałyżka 
cukruszczypta 
soliKaszę gryczaną mielimy w młynku na 
mąkę (oczywiście można po prostu użyć 
mąki gryczanej). Zalewamy ją 
mlekiem i zostawiamy do napęcznienia (ja zostawiłam ją na całą noc).Po tym czasie do 
mąki dodajemy resztę składników i miksujemy je na gładką masę.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto delikatnie natłuścić patelnię.Swoje naleśniczki podałam ze 
śliwkami i 
cukrem pudrem.Smacznego;)Dlaczego warto usmażyć naleśniki gryczane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:gryka jest znana z stosunkowo wysokiej zawartości 
białka oraz witamin E i B, a także magnezu i żelaza, ponadto polecana jest ona dla osób zmagających się z nadciśnieniem.