Wykonanie
Wspaniałe kruche ze
śliwkami, po prostu. Jeśli planujecie pierwszy wypiek ze
śliwkami w tym sezonie, możecie zacząć od tego przepisu, nie zawiedziecie się. Idealne
migdałowe ciasto kruche, delikatne, lekko sypkie, rozpływające się w ustach. Wcześniej piekliśmy z podobnego przepisu placek z
budyniem i
rabarbarem i zebrał dużo pozytywnych opinii ;-). Wypróbowany klasyk, tym razem bez wcześniejszego podpiekania
spodu, co znacznie skraca czas przygotowania.Ciasto kruche:2,5 szklanki
mąki pszennejpół szklanki zmielonych
migdałówpół łyżeczki
proszku do pieczenia240 g
masła, zimnego1 szklanka jasnego
brązowego cukruszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka
cynamonuPonadto:1 - 1,2 kg
śliwek, odpestkowanych i przekrojonych - mniejsze na pół a większe na ćwiartki3 łyżki
brązowego cukru3 łyżki zmielonych
migdałów1 łyżeczka
cynamonucukier puder do oprószenia po upieczeniuUwaga: 1 szklanka tradycyjnie na MW o pojemności 250 ml.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem
masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto uformuje zgrabną kulę (jeśli będzie zbyt sypkie dolać 2 łyżki zimnej
wody). Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części, jedna trochę większa od drugiej (60:40). Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wiekszą część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i dokładnie wylepić
ciastem spód. Tak przygotowany spód oprószyć zmielonymi
migdałami (3 łyżki). Wyłożyć
śliwki układając je rozcięciami ku górze. Posypać
brązowym cukrem i oprószyć
cynamonem. Na wierzch zetrzeć mniejszą, pozostałą część kruchego ciasta.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut lub do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).