ßßß
 
            
         Wspaniałe kruche ze śliwkami, po prostu. Jeśli planujecie pierwszy wypiek ze śliwkami w tym sezonie, możecie zacząć od tego przepisu, nie zawiedziecie się. Idealne migdałowe ciasto kruche, delikatne, lekko sypkie, rozpływające się w ustach. Wcześniej piekliśmy z podobnego przepisu placek z budyniem i rabarbarem i zebrał dużo pozytywnych opinii ;-). Wypróbowany klasyk, tym razem bez wcześniejszego podpiekania spodu, co znacznie skraca czas przygotowania.Ciasto kruche:2,5 szklanki mąki pszennejpół szklanki zmielonych migdałówpół łyżeczki proszku do pieczenia240 g masła, zimnego1 szklanka jasnego brązowego cukruszczypta soli1 jajko1 łyżeczka cynamonuPonadto:1 - 1,2 kg śliwek, odpestkowanych i przekrojonych - mniejsze na pół a większe na ćwiartki3 łyżki brązowego cukru3 łyżki zmielonych migdałów1 łyżeczka cynamonucukier puder do oprószenia po upieczeniuUwaga: 1 szklanka tradycyjnie na MW o pojemności 250 ml.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto uformuje zgrabną kulę (jeśli będzie zbyt sypkie dolać 2 łyżki zimnej wody). Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części, jedna trochę większa od drugiej (60:40). Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wiekszą część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i dokładnie wylepić ciastem spód. Tak przygotowany spód oprószyć zmielonymi migdałami (3 łyżki). Wyłożyć śliwki układając je rozcięciami ku górze. Posypać brązowym cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć mniejszą, pozostałą część kruchego ciasta.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut lub do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).
Wspaniałe kruche ze śliwkami, po prostu. Jeśli planujecie pierwszy wypiek ze śliwkami w tym sezonie, możecie zacząć od tego przepisu, nie zawiedziecie się. Idealne migdałowe ciasto kruche, delikatne, lekko sypkie, rozpływające się w ustach. Wcześniej piekliśmy z podobnego przepisu placek z budyniem i rabarbarem i zebrał dużo pozytywnych opinii ;-). Wypróbowany klasyk, tym razem bez wcześniejszego podpiekania spodu, co znacznie skraca czas przygotowania.Ciasto kruche:2,5 szklanki mąki pszennejpół szklanki zmielonych migdałówpół łyżeczki proszku do pieczenia240 g masła, zimnego1 szklanka jasnego brązowego cukruszczypta soli1 jajko1 łyżeczka cynamonuPonadto:1 - 1,2 kg śliwek, odpestkowanych i przekrojonych - mniejsze na pół a większe na ćwiartki3 łyżki brązowego cukru3 łyżki zmielonych migdałów1 łyżeczka cynamonucukier puder do oprószenia po upieczeniuUwaga: 1 szklanka tradycyjnie na MW o pojemności 250 ml.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto uformuje zgrabną kulę (jeśli będzie zbyt sypkie dolać 2 łyżki zimnej wody). Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części, jedna trochę większa od drugiej (60:40). Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wiekszą część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i dokładnie wylepić ciastem spód. Tak przygotowany spód oprószyć zmielonymi migdałami (3 łyżki). Wyłożyć śliwki układając je rozcięciami ku górze. Posypać brązowym cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć mniejszą, pozostałą część kruchego ciasta.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut lub do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).