Wykonanie
Ciasto niezwykle proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, miękkie, wilgotne i aromatyczne. Bardzo szybko zniknęło ze stołu, dawno nie musiałam tak się spieszyć z robieniem zdjęć ;-). Polecam :-).Składniki:175 g zmielonych
migdałów175 g
masła120 g jasnego
brązowego cukru175 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1
jajko1
żółtko450 g
truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół, większe na ćwiartkiPonadto:
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta (oprócz
truskawek). Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz 'ciasteczkowo' gęste.Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć
truskawki, na górę wyłożyć drugą część ciasta.Piec w temperaturze 180ºC przez 60 - 65 minut. Jeśli będzie zbyt szybko się rumienić przykryć folią. Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło przepisu - GoodFood '101 tempting desserts'.