ßßß Cookit - przepis na Ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

Ciasto z migdałami, cynamonem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto niezwykle proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, miękkie, wilgotne i aromatyczne. Bardzo szybko zniknęło ze stołu, dawno nie musiałam tak się spieszyć z robieniem zdjęć ;-). Polecam :-).
Składniki:
175 g zmielonych migdałów
175 g masła
120 g jasnego brązowego cukru
175 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 żółtko
450 g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół, większe na ćwiartki
Ponadto:
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta (oprócz truskawek). Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz 'ciasteczkowo' gęste.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć truskawki, na górę wyłożyć drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 - 65 minut. Jeśli będzie zbyt szybko się rumienić przykryć folią. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - GoodFood '101 tempting desserts'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-migdalami,-cynamonem-i-truskawkami