ßßß Cookit - przepis na Kruchy placek ze śliwkami i cynamonem

Kruchy placek ze śliwkami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Składniki
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła roślinnego lub masła
1/2 szklanki cukru (np. brązowego)
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
Śliwki:
1/2 - 1 kg śliwek węgierek (najlepiej twardych, jędrnych, ale dojrzałych)
5 łyżek mielonych migdałów
5 - 6 łyżek brązowego cukru zmielonego na cukier puder lub zwykłego cukru pudru
oraz: cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić (w lodówce lub najszybciej w zamrażarce). Przygotować dużą blaszkę 27 x 37 cm.
W międzyczasie przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Plackiem wyłożyć spód formy. Jeśli ciasto się kruszy, uniemożliwiając jego rozwałkowanie, można wylepić nim spód formy, odrywając ciasto po kawałku.
Na surowe ciasto wyłożyć śliwki (przecięciem do góry), zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 45 - 60 minut lub do czasu aż ciasto będzie zrumienione. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/kruchy_placek/przepis.html