Wykonanie
Składniki1/2 kg
mąki pszennej2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła roślinnego lub
masła1/2 szklanki
cukru (np. brązowego)2
żółtka2 łyżki gęstej
śmietany 18%Śliwki:1/2 - 1 kg
śliwek węgierek (najlepiej twardych, jędrnych, ale dojrzałych)5 łyżek mielonych
migdałów5 - 6 łyżek
brązowego cukru zmielonego na
cukier puder lub zwykłego
cukru pudruoraz:
cukier puder do posypaniaPrzygotowanieCiasto: Na stolnicę przesiać
mąkę razem z
cynamonem i
proszkiem do pieczenia, dodać
masło,
cukier,
żółtka oraz gęstą
śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić (w lodówce lub najszybciej w zamrażarce). Przygotować dużą blaszkę 27 x 37 cm.W międzyczasie przygotować
śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi
migdałami i
cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Plackiem wyłożyć spód formy. Jeśli ciasto się kruszy, uniemożliwiając jego rozwałkowanie, można wylepić nim spód formy, odrywając ciasto po kawałku.Na surowe ciasto wyłożyć
śliwki (przecięciem do góry), zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 45 - 60 minut lub do czasu aż ciasto będzie zrumienione. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.