Wykonanie
            Składniki1/2 kg 
mąki pszennej2 łyżeczki 
cynamonu2 łyżeczki 
proszku do pieczenia250 g 
masła roślinnego lub 
masła1/2 szklanki 
cukru (np. brązowego)2 
żółtka2 łyżki gęstej 
śmietany 18%Śliwki:1/2 - 1 kg 
śliwek węgierek (najlepiej twardych, jędrnych, ale dojrzałych)5 łyżek mielonych 
migdałów5 - 6 łyżek 
brązowego cukru zmielonego na 
cukier puder lub zwykłego 
cukru pudruoraz: 
cukier puder do posypaniaPrzygotowanieCiasto: Na stolnicę przesiać 
mąkę razem z 
cynamonem i 
proszkiem do pieczenia, dodać 
masło, 
cukier, 
żółtka oraz gęstą 
śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić (w lodówce lub najszybciej w zamrażarce). Przygotować dużą blaszkę 27 x 37 cm.W międzyczasie przygotować 
śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi 
migdałami i 
cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Plackiem wyłożyć spód formy. Jeśli ciasto się kruszy, uniemożliwiając jego rozwałkowanie, można wylepić nim spód formy, odrywając ciasto po kawałku.Na surowe ciasto wyłożyć 
śliwki (przecięciem do góry), zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 45 - 60 minut lub do czasu aż ciasto będzie zrumienione. Po ostudzeniu posypać 
cukrem pudrem.
