Wykonanie
A my nadal krążymy w orbicie
śliwek. Ale jak nie krążyć kiedy tak bardzo zachwycają smakiem a są dostępne tak krótko. Dzisiaj mamy dla Was propozycję na kruche ciasto ze
śliwkami i kruszonką.Ciasto podkręcone jest poprzez dodanie
cynamonu i choć w przepisie poniżej przeczytacie, że
cynamonu możecie użyć opcjonalnie to myślę sobie, że szkoda byłoby z niego zrezygnować bo po pierwsze nadaje ciastu ładny kolor, a po drugie
śliwka i
cynamon to bardzo dobrana para. A ja nie ukrywam, ze
cynamon to moja ulubiona
przyprawa i najchętniej dodawałabym go wszędzie.Potrzebujesz:1/2 kg
mąki pszennej,2 łyżeczki
cynamonu (opcjonalnie),2 łyżeczki
proszku do pieczenia,250 g
masła,1/2 szklanki
cukru (najlepiej brązowego),2
żółtka,2 łyżki gęstej
śmietany 18%,około 1 kg
śliwek umytych, osuszonych i wypestkowanych (najlepsze węgierki),5 łyżek mielonych
migdałów,5-6 łyżek
cukru pudru,dodatkowo
cukier puder do posypaniaWykonanie:Przygotuj dużą blaszkę około 27 x 37 cm.Na stolnicę przesiej
mąkę razem z
cynamonem (jeśli go używasz) i
proszkiem do pieczenia, dodaj
masło,
cukier,
żółtka i gęstą
śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekaj, szybko zagnieć ciasto i ulep z niego kulę (ciasto możesz przygotować również w malakserze). Tak przygotowane włóż do lodówki lub zamrażalnika na jakieś pół godziny.W międzyczasie wymieszaj
śliwki z mielonymi
migdałami i
cukrem pudrem.Nagrzej piekarnik do 150 stopni C.Ciasto wyjmij z chłodziarki, rozwałkuj pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Rozwałkowanym plackiem wyłóż dno blaszki (możesz również wylepić ją
ciastem jeśli nie uda Ci się go rozwałkować). Na ciasto rozłóż równomiernie
śliwki rozcięciem do góry. Na wierzch zetrzyj pozostałą 1/3 ciasta.Wstaw do piekarnika i przestaw temperaturę na 180 stopni C. Piecz około 45-60 minut do zarumienienia wierzchu. Po wystudzeniu oprósz
cukrem pudrem.
Smacznego!*Przepis z moimi zmianami ze strony www.kwestiasmaku.com