Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za ciastami ze
śliwkami, to jedne z moich ulubionych.Wpadła mi w ręce sierpniowa gazetka Smaki Życia, w oryginale były
wiśnie, ale pomyślałam że ze
śliwkami to ciasto będzie też niezłe. I nie pomyliłam się. Dodałam parę przypraw i wyszło bardzo dobre ciacho. Polecam z czystym sumieniem. Na wierzchu jest chrupiące, w środku mięciutkie,
owoce się przyjemnie skarmelizowały. Przygotowanie trwa migiem, piecze się trochę, ale warto poczekać ;-)
200 g
masła2 szklanki
mąki pszennej3
jajka1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solipół kilo
śliwek ( użyłam odmiany o małych owocach)
waniliacynamoncukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniuUmyte
śliwki przekrawamy na połówki, wyjmujemy pestkę i obsypujemy delikatnie
cynamonem.Ciasto :
mąkę, proszek,
cukier i
sól , szczyptę
wanilii łączymy z posiekanym zimnym
masłem, robimy kruszonkę, a na koniec wbijamy całe
jajka i szybko zagniatamy ciasto. Nie trzeba chłodzić.Wykładamy
ciastem blachę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ręką rozprowadzamy równo ciato ( nie ubijamy zbyt mocno). Na cieście układamy połówki
śliwek, skórką do dołu, lekko dociskamy
owoce w ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na ok. 40-50 minut. Jak się zrumieni, sprawdzamy patyczkiem. Lekko ostudzone posypujemy
cukrem pudrem.