Wykonanie
            Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za ciastami ze 
śliwkami, to jedne z moich ulubionych.Wpadła mi w ręce sierpniowa gazetka Smaki Życia, w oryginale były 
wiśnie, ale pomyślałam że ze 
śliwkami to ciasto będzie też niezłe. I nie pomyliłam się. Dodałam parę przypraw i wyszło bardzo dobre ciacho. Polecam z czystym sumieniem. Na wierzchu jest chrupiące, w środku mięciutkie, 
owoce się przyjemnie skarmelizowały. Przygotowanie trwa migiem, piecze się trochę, ale warto poczekać ;-)


200 g 
masła2 szklanki 
mąki pszennej3 
jajka1 szklanka 
cukru pudru1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaszczypta 
solipół kilo 
śliwek ( użyłam odmiany o małych owocach)
waniliacynamoncukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniuUmyte 
śliwki przekrawamy na połówki, wyjmujemy pestkę i obsypujemy delikatnie 
cynamonem.Ciasto : 
mąkę, proszek, 
cukier i 
sól , szczyptę 
wanilii łączymy z posiekanym zimnym 
masłem, robimy kruszonkę, a na koniec wbijamy całe 
jajka i szybko zagniatamy ciasto. Nie trzeba chłodzić.Wykładamy 
ciastem blachę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ręką rozprowadzamy równo ciato ( nie ubijamy zbyt mocno). Na cieście układamy połówki 
śliwek, skórką do dołu, lekko dociskamy 
owoce w ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na ok. 40-50 minut. Jak się zrumieni, sprawdzamy patyczkiem. Lekko ostudzone posypujemy 
cukrem pudrem.
