ßßß
 
            
         Dziś u nas zdecydowanie na słodko. Mimo wszelkich niesprzyjających okoliczności, podłej pogody i marudnej Zuzanki, udało mi się poszaleć w kuchni. Odbyła się pierwsza część akcji od tytułem „czyszczenie poświątecznych zapasów” i na stole czekają na poobiednią kawkę słodkości w ilości zdecydowanie przekraczającej nasze możliwości. Będzie czymś się podzielić z cioteczkami :)Na początek skromny, ale uroczy torcik kajmakowy z karmelową masą maślaną. Słodki, ale nie przesłodzony. Ja aż tak kajmaku nie lubię, ale Mąż mógłby go wyjadać prosto z puszki (na czym go z resztą ostatnio przyłapałam) i to on zapewne będzie jego największym fanem :)Torcik nietrudny w wykonaniu, wilgotny i intensywny w smaku. Świetny do kawy, ale nada się też jako torcik imieninowy lub urodzinowy.Polecam :)
Dziś u nas zdecydowanie na słodko. Mimo wszelkich niesprzyjających okoliczności, podłej pogody i marudnej Zuzanki, udało mi się poszaleć w kuchni. Odbyła się pierwsza część akcji od tytułem „czyszczenie poświątecznych zapasów” i na stole czekają na poobiednią kawkę słodkości w ilości zdecydowanie przekraczającej nasze możliwości. Będzie czymś się podzielić z cioteczkami :)Na początek skromny, ale uroczy torcik kajmakowy z karmelową masą maślaną. Słodki, ale nie przesłodzony. Ja aż tak kajmaku nie lubię, ale Mąż mógłby go wyjadać prosto z puszki (na czym go z resztą ostatnio przyłapałam) i to on zapewne będzie jego największym fanem :)Torcik nietrudny w wykonaniu, wilgotny i intensywny w smaku. Świetny do kawy, ale nada się też jako torcik imieninowy lub urodzinowy.Polecam :) * przepis pochodzi z „Cakes” Rachel Allen z niewielkimi zmianami głównie w wykonaniuSkładniki:175g miękkiego niesolonego masła100g miękkiego jasnego cukru brązowego (najlepiej jasnego muscovado)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)2 duże jajka100g mielonych migdałów175g mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliDodatkowo:50g miękkiego niesolonego masła175g kajmaku1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja tu pominęłam)150g cukru pudru przesianegookoło 50g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowychWykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiej i odłóż.Masło utrzyj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz kajmak i ucieraj dalej, aż masa będzie puszysta i gładka.Jajka roztrzep w miseczce i dodawaj stopniowo do masy, cały czas mieszając, aż wszystko się dobrze połączy.Wsyp do misy mielone migdały i jeszcze raz zamieszaj. Dodaj przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.Masę podziel pomiędzy dwie okrągłe formy o średnicy 16cm** wyłożone papierem do pieczenia (tylko dno).Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 – 25 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu pozostaw na 5 minut w foremkach, a potem delikatnie wyłóż na kratkę i wystudź całkowicie.W tym czasie przygotuj krem. Masło, ekstrakt waniliowy oraz przesiany cukier puder umieść w misie miksera i powoli ucieraj. Stopniowo dodawaj kajmak, cały czas ucierając, aż masa będzie gładka i puszysta.Połóż pierwszy z blatów ciasta na paterze i posmaruj 1/2 kremu. Przykryj drugim blatem, wyłóż na wierzch resztę kremu i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.Smacznego :)
* przepis pochodzi z „Cakes” Rachel Allen z niewielkimi zmianami głównie w wykonaniuSkładniki:175g miękkiego niesolonego masła100g miękkiego jasnego cukru brązowego (najlepiej jasnego muscovado)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)2 duże jajka100g mielonych migdałów175g mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliDodatkowo:50g miękkiego niesolonego masła175g kajmaku1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja tu pominęłam)150g cukru pudru przesianegookoło 50g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowychWykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiej i odłóż.Masło utrzyj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz kajmak i ucieraj dalej, aż masa będzie puszysta i gładka.Jajka roztrzep w miseczce i dodawaj stopniowo do masy, cały czas mieszając, aż wszystko się dobrze połączy.Wsyp do misy mielone migdały i jeszcze raz zamieszaj. Dodaj przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.Masę podziel pomiędzy dwie okrągłe formy o średnicy 16cm** wyłożone papierem do pieczenia (tylko dno).Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 – 25 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu pozostaw na 5 minut w foremkach, a potem delikatnie wyłóż na kratkę i wystudź całkowicie.W tym czasie przygotuj krem. Masło, ekstrakt waniliowy oraz przesiany cukier puder umieść w misie miksera i powoli ucieraj. Stopniowo dodawaj kajmak, cały czas ucierając, aż masa będzie gładka i puszysta.Połóż pierwszy z blatów ciasta na paterze i posmaruj 1/2 kremu. Przykryj drugim blatem, wyłóż na wierzch resztę kremu i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.Smacznego :)
 ** Ciasto można również upiec w formie o średnicy 18cm, blaty będą wtedy nieco niższe. Możecie też upiec całość na raz, wydłużając odpowiednio czas pieczenia (najlepiej obserwować i sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone), po czym przeciąć je na dwa lub nawet trzy cienkie blaty.
** Ciasto można również upiec w formie o średnicy 18cm, blaty będą wtedy nieco niższe. Możecie też upiec całość na raz, wydłużając odpowiednio czas pieczenia (najlepiej obserwować i sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone), po czym przeciąć je na dwa lub nawet trzy cienkie blaty.