Wykonanie

Ostatnio tak się złożyło, że bardzo często piekłam ciasto
marchewkowe i pewnego razu tak sobie pomyślałam, że jeszcze nigdzie, u nikogo nie widziałam ciasta nadziewanego
marchewką. Osobiście piekłam sernik
marchewkowy, ciasto
marchewkowe, ale żeby nadziać ciacho
marchewką to nie. Postanowiłam zaryzykować i spróbować. A więc mamy tu kruche ciasto z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej i
orzechów, za nadzienie posłużyła
marchewka i
rodzynki a całość jest posypana chrupiącą posypką składającą się z
cukru i
korzennych przypraw. I jesteście ciekawi jak smakuje? To wam
powiem Mega, Mega pyszne! Jestem po prostu zaskoczona, że tak niepozorne ciasto możne tak dobrze smakować. W całym tym cieście widzę tylko jeden minus,
marchewka podczas pieczenia
zrobi się miękka i na pewno nie będziemy chrupać ;D ale nie na tyle miękka żeby przykleiła się do niej wierzchnia warstwa ciasta. Więc jeśli wam nie przeszkadza ruszająca się góra to polecam bo tego ciacha warto spróbować. Aha nie ma problemu z krojeniem :DSkładniki:1 szklanka
mąki pełnoziarnistej1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki mielonych
orzechów (dowolnych)200 g
masła2
jajka1
żółtko3/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaew. zimna
wodaNadzienie:500 g
marchewki1 szklanka
rodzynek jumbo1 łyżka
kaszy manny1 łyżka
cukruPosypka:4 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejbiałko+łyżeczka
mlekaForemka 25x40 cmDo
mąki dodajemy drobno pokrojone
masło i dorzucamy pozostałe składniki. Zagniatamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk w razie czego można dosypać
mąki. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.Nadzienie:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Rodzynki zalewamy ciepłą
wodę i odstawiamy na chwilę.Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta wałkujemy dopasowując ją do kształtu foremki. Najlepiej jest to zrobić na pergaminie posypanym
mąką potem z łatwością przeniesiemy ciasto na blaszkę. Ciasto posypujemy
kaszą manną, wykładamy startą
marchewkę, posypujemy łyżką
cukru a na koniec równomiernie rozkładamy odcedzone
rodzynki. Wałkujemy drugą część ciasta i przekładamy na nadzienie, delikatnie dociskając.
Białko mieszamy z
mlekiem, smarujemy wierzch ciasta a na koniec całe ciasto posypujemy posypką. Pieczemy 45 minut w 180*C.*Możemy też zrobić wersję z puree
marchewkowym. Wystarczy do
marchewki dodać
budyń śmietankowy albo łyżkę
mąki ziemniaczanej.*
Rodzynki możemy zastąpić
żurawiną.