Wykonanie

Ciasto
marchewkowe będzie smakowało wszystkim.. jest wilgotne, smaczne i sycące, można je przekładać różnymi kremami,
konfiturami lub po prostu zjeść samo bez żadnych dodatków :)SKŁADNIKIok. 180 - 190 g startej
marchwi (na średnich okach)1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
otrębów owsianych2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
kardamonuszczypta
soli1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
wody2
jajka1/2 szklanki
cukru2 łyżki posiekanej mieszanki
żurawina-
orzech2-3 łyżki
kaszy manny +
margaryna - do wysmarowania formyPRZEPISSuche składniki:
mąka,
otręby,
proszek do pieczenia,
cukier - mieszamy w jednej misce.Mokre składniki:
jajka,
olej,
woda - miksujemy razem w drugiej misce.
Marchew i
przyprawy:
cynamon, gałka,
kardamon,
sól oraz mieszankę
żurawina-
orzech - mieszamy w trzeciej misce.Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką, na koniec dodajemy
marchew z dodatkami, wszystko łączymy razem.Do wysmarowanej i wysypanej tortownicy (najlepiej w małym lub średnim rozmiarze) wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 45 minut - do suchego patyczka.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam ciasto w połowie i przełożyłam
dżemem jabłkowo-
ananasowym (własnej produkcji;) a wierzch ciasta posmarowałam kremem z
kasztanów.