ßßß Cookit - przepis na Gofry dyniowe

Gofry dyniowe

nazwa

Wykonanie

Jeśli po ugotowaniu zupy dyniowej i upieczeniu ciasta dyniowego zostanie Wam pół szklanki puree z dyni - wykorzystajcie je do przygotowania tych gofrów :-). Są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, delikatnie pachnące dynią ale mocno cynamonem! Idealne z syropem klonowym i posiekanymi orzechami. Rozpocznijcie z nimi jesień :-).
Składniki na około 10 gofrów:
200 ml wody gazowanej
200 ml mleka
150 g puree z dyni*
2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
1 łyżka cukru
szczypta soli
250 g mąki pszennej np. poznańskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, by piana nie opadła.
Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu.
Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem greckim, z posiekanymi orzechami pekan i syropem klonowym, oprószone cynamonem.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-dyniowe