ßßß
Jeśli po ugotowaniu zupy dyniowej i upieczeniu ciasta dyniowego zostanie Wam pół szklanki puree z dyni - wykorzystajcie je do przygotowania tych gofrów :-). Są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, delikatnie pachnące dynią ale mocno cynamonem! Idealne z syropem klonowym i posiekanymi orzechami. Rozpocznijcie z nimi jesień :-).Składniki na około 10 gofrów:200 ml wody gazowanej200 ml mleka150 g puree z dyni*2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie1 łyżka cukruszczypta soli250 g mąki pszennej np. poznańskiej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonegoW większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, by piana nie opadła.Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu.Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem greckim, z posiekanymi orzechami pekan i syropem klonowym, oprószone cynamonem.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).