Wykonanie
Jeśli po ugotowaniu zupy dyniowej i upieczeniu ciasta
dyniowego zostanie Wam pół szklanki puree z dyni - wykorzystajcie je do przygotowania tych gofrów :-). Są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, delikatnie pachnące
dynią ale mocno
cynamonem! Idealne z
syropem klonowym i posiekanymi
orzechami. Rozpocznijcie z nimi jesień :-).Składniki na około 10 gofrów:200 ml
wody gazowanej200 ml
mleka150 g puree z dyni*2 duże
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie1 łyżka
cukruszczypta
soli250 g
mąki pszennej np. poznańskiej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej80 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonegoW większym naczyniu wymieszać
wodę gazowaną,
mleko, puree z dyni,
żółtka,
cukier,
sól. Dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
przyprawami oraz przestudzone
masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie ubić
białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z
ciastem, by piana nie opadła.Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu.Podawać z
bitą śmietaną lub
jogurtem greckim, z posiekanymi
orzechami pekan i
syropem klonowym, oprószone
cynamonem.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).