Wykonanie
Lubię większość szarlotek. Większość, bo nie przepadam za tymi z rozgotowanymi
jabłkami bez smaku, zbyt miękkim
ciastem bez wyrazu, za kwaśnych czy też z
jabłkami niedokładnie obranymi i oczyszczonymi z łusek.Szarlotka to przede wszystkim
owoce, a to sprawia, że ciasto jest lekkie i dietetyczne. Wszyscy szukamy takich słodkości, które dadzą maksimum satysfakcji przy jak najmniejszej zawartości kalorycznej, a biegacze przede wszystkim, obsesyjnie.Sama nie wiem po co wychwalam walory jabłecznika, każdy je zna, a przepisy na szarlotki cieszą się niezmiennie największą popularnością na blogach.Dzisiejsza szarlotka, jestem przekonana, będzie przebojem. Jej podstawą jest lekkie ciasto kruche, a na nim przyprawiony aromatycznie mus z
jabłek przykryty warstwą surowych
owoców o smaku
waniliowym, pod warstwą pasków ciasta kruchego.
Składniki:ciasto kruche:130g
mąki pszennej120g
mąki orkiszowej (zamiast niej można użyć wyłącznie
mąki pszennej)150g zimnego
masła, pokrojonego w kawałki1
żółtkoszczypta
soli80g
cukru pudruodrobina
wodynadzienie:5 dużych
jabłek5 łyżek
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczka
kardamonu1 łyżka
cukru z
waniliącukier puder do posypania1
jajko rozbełtane, do posmarowania wierzchu ciasta kruchego przed pieczeniem2-3 łyżki
wodyJak zrobiłam:1. Wymieszałam oba rodzaje
mąki,
sól i
cukier. Roztarłam palcami z
masłem, dodałam
żółtko i szybko wyrobiłam ciasto, dodając odrobinę
wody. Podzieliłam je na dwie części, trochę większą i mniejszą, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.2. 3
jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam w kawałki i w garnku, z dodatkiem
wody i
cukru, dusiłam przez około 20 minut, aż były zupełnie miękkie i przypominały mus. Tuż przed końcem dodałam
cynamon i
kardamon, wymieszałam i odstawiłam do przestygnięcia.3. Formę do ciasta o średnicy 21cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Jedna część ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nim spód formy. Włożyłam do lodówki na 20 minut. Obrałam pozostałe 2
jabłka i pokroiłam w plasterki.4. Przestudzony
mus jabłkowy wyłożyłam na spodzie, na nim ułożyłam plasterki
owoców i posypałam je
cukrem z
wanilią. Drugą część ciasta rozwałkowałam i pocięłam na około 1.5cm paseczki, które ułożyłam w kratkę na wierzchu warstwy
jabłek.UWAGA: można paseczki przepleść, ładniej wtedy wyglądają, ale ciasto musi być dobrze wychłodzone.Paseczki ciasta posmarowałam przed pieczeniem rozbełtanym
jajkiem.Piekłam przez około 45-50 minut w piekarniku 180'C, aż kratka z ciasta była dość mocno złocista i dobrze upieczona.
Gotowe ciasto posypałam
cukrem pudrem.