Wykonanie
Szybki i prosty przepis na pyszną szarlotkę. W czasie przygotowania czuć w kuchni unoszący się zapach
masła z ciasta kruchego oraz
cynamonu i domowego
cukru waniliowego:)Składniki na ciasto:300 g
mąki60 g
cukru pudru + trochę do posypania ciasta250 g
masła1
żółtko1
jajkołyżeczka
śmietanyszczypta
soliSkładniki na nadzienie:2 duże lub 3 mniejsze
jabłka6 łodyg
rabarbaru1/2 szklanki
wody2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki
cukru brązowegoŁyżka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cynamonu ( najlepiej świeżo mielonego)1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejDo miski przesiewamy
mąkę z
solą. Dodajemy
cukier,
masło,
jajko,
żółtko oraz
wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Łodygi
rabarbaru obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Jabłka podobnie lecz również wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone
owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, zalewamy
wodą, dodajemy
cukier,
sok z cytryny,
cukier wanilinowy,
cynamon i
gałkę muszkatołową Gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na oprószonej stolnicy, rozwałkowujemy ok. 3/4 ciasta i wykładamy nim formę do tarty. Nadzienie przekładamy rozkładamy równomiernie na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na długie paski. Na wierzch układamy paski ciasta, tworząc z nich kratkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru ciasta. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.
Aga