ßßß Cookit - przepis na Szarlotka jabłkowo-rabarbarowa

Szarlotka jabłkowo-rabarbarowa

nazwa

Wykonanie

Szybki i prosty przepis na pyszną szarlotkę. W czasie przygotowania czuć w kuchni unoszący się zapach masła z ciasta kruchego oraz cynamonu i domowego cukru waniliowego:)
Składniki na ciasto:
300 g mąki
60 g cukru pudru + trochę do posypania ciasta
250 g masła
1 żółtko
1 jajko
łyżeczka śmietany
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
2 duże lub 3 mniejsze jabłka
6 łodyg rabarbaru
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru brązowego
Łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu ( najlepiej świeżo mielonego)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłka podobnie lecz również wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, zalewamy wodą, dodajemy cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową Gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na oprószonej stolnicy, rozwałkowujemy ok. 3/4 ciasta i wykładamy nim formę do tarty. Nadzienie przekładamy rozkładamy równomiernie na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na długie paski. Na wierzch układamy paski ciasta, tworząc z nich kratkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru ciasta. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/08/szarlotka-jabkowo-rabarbarowa.html