Wykonanie
Pin It
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Zawsze wychodzi, smakowicie pachnie w czasie pieczenia i doskonale smakuje, najlepiej jeszcze lekko ciepła ! Oczywiście najlepszy gatunek
jabłek do upieczenia szarlotki to szara reneta. Niestety nie zawsze uda się ją kupić...Tym razem zainspirowałam się szarlotka upieczoną przez Paulinę z bloga
Czekoladą utkane, dodałam tylko trochę
kardamonu i mielonych
goździków, bo
jabłka doskonale mi się z nimi komponują.Mój przepis dołączam do akcji Korzenny Tydzień 2013 .
SkładnikiCiasto150 g
masła250 g
mąki70 g
cukru pudru1 duże
żółtko1 łyżka zimnej
wodyNadzienie5 dużych
jabłek4 łyżki
brązowego cukru3 łyżki
wody1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki
goździków1
jajkocukier puderWykonanie:Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Następnie każdą część owijamy folia i wkładamy do lodówki na 60 minut.3
jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy je do garnuszka, zasypujemy 3 łyżkami
cukru i dodajemy
wodę. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż
jabłka się rozpadną. na chwilę przed końcem gotowania dodajemy
przyprawy korzenne, zostawiając 1/2 łyżeczki
cynamonu.. Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe 2
jabłka również obieramy i kroimy w plasterki.Jedna część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wysypanej
bułka tartą. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy
mus jabłkowy i układamy na nim plasterki
jabłek, posypujemy pozostałą łyżką
brązowego cukru i
cynamonem.Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy radełka. Paski posłużą nam do zrobienia dekoracyjnej kratki na cieście. Paski układamy na jabłkach.Kratkę smarujemy rozkłóconym
jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Ciasto podajemy posypane
cukrem pudrem.