ßßß
Składniki na ciasto:- 1,5 szklanki mąki krupczatki- 2/3 kostki zimnego masła- 2 czubate łyżki cukru pudru- 1 żółtko- 2 łyżki zimnej wody- szczypta soliSkładniki na nadzienie:- 6 średniej wielkości jabłek(najlepsze są kwaskowate)- 2-4 łyżki brązowego cukru- 1-2 łyżeczki cynamonuSposób przygotowania:Mąkę, pokrojone w drobne kosteczki masło, cukier puder, sól, żółtko oraz wodę ugniatamy razem, aż powstanie gładka masa.Tak wyrobione ciasto wałkujemy na okrągły placek i układamy na blasze, pamiętając przy tym, aby ciasto było zawinięte również na brzegi.Następnie blachę wkładamy na 30 minut do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni.Teraz możemy przygotować jabłka. Obieramy je, a następnie kroimy w pół-talarki.Gdy ciasto się schłodzi układamy na nim pokrojone jabłka w okręgi, tak aby ciasto było całkowicie zakryte.Posypujemy całość jabłek cynamonem, a następnie brązowym cukrem i całość wstawiamy do piekarnika.Tarta powinna się piec około 30-40 minut.Jeśli chcemy mieć pewność, że ciasto się dobrze upiecze, możemy wstawić do piekarnika samo ciasto(zanim położymy na nim jabłka) na około 20-25 minut(dopóki się lekko nie zarumieni). Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z piekarnika i dopiero układamy na nim jabłka. Całość powinniśmy potem piec przez kolejne 20-30 minut.Po wyjęciu tarty możemy ją jeszcze oprószyć cukrem pudrem. Ja tym razem z tego zrezygnowałem na rzecz lodów waniliowych!