Wykonanie
Nareszcie zebrałem się i kupiłem sobie blachę do tarty! Zbierałem się do tego zakupu od długiego czasu, a teraz kiedy ją już wreszcie mam wpadłem w szał pieczenia tart :)Na pierwszy ogień poszła
tarta jabłkowa.
Składniki na ciasto:- 1,5 szklanki
mąki krupczatki- 2/3 kostki zimnego
masła- 2 czubate łyżki
cukru pudru- 1
żółtko- 2 łyżki zimnej
wody- szczypta
soliSkładniki na nadzienie:- 6 średniej wielkości
jabłek(najlepsze są kwaskowate)- 2-4 łyżki
brązowego cukru- 1-2 łyżeczki
cynamonuSposób przygotowania:
Mąkę, pokrojone w drobne kosteczki
masło,
cukier puder,
sól,
żółtko oraz
wodę ugniatamy razem, aż powstanie gładka masa.Tak wyrobione ciasto wałkujemy na okrągły placek i układamy na blasze, pamiętając przy tym, aby ciasto było zawinięte również na brzegi.Następnie blachę wkładamy na 30 minut do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni.Teraz możemy przygotować
jabłka. Obieramy je, a następnie kroimy w pół-talarki.Gdy ciasto się schłodzi układamy na nim pokrojone
jabłka w
okręgi, tak aby ciasto było całkowicie zakryte.Posypujemy całość
jabłek cynamonem, a następnie
brązowym cukrem i całość wstawiamy do piekarnika.
Tarta powinna się piec około 30-40 minut.Jeśli chcemy
mieć pewność, że ciasto się dobrze upiecze, możemy wstawić do piekarnika samo ciasto(zanim położymy na nim
jabłka) na około 20-25 minut(dopóki się lekko nie zarumieni). Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z piekarnika i dopiero układamy na nim
jabłka. Całość powinniśmy
potem piec przez kolejne 20-30 minut.Po wyjęciu tarty możemy ją jeszcze oprószyć
cukrem pudrem. Ja tym razem z tego zrezygnowałem na rzecz
lodów waniliowych!