Aromat pieczonych jabłek i cynamonu...Składniki:1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej125g masła5 łyżek chłodnej wody3 łyżki cukru z agawy lub cukru pudru2 łyżeczki cynamonu4-5 jabłek1/4 szklanki brązowego cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki cynamonujajkoZ mąki, masła, wody, cukru i cynamonu zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w "ósemki" lub nieco cieniej. Oprószyć mieszanką cukru, skrobi i cynamonu. Ciasto rozwałkować, aby tworzyło koło o średnicy ok. 30cm. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście wokół układać jabłka, zostawiając po bokach ok. 3cm ciasta na zawinięcie. Brzegi ciasta zawinąć. Jajko rozmącić z łyżką wody i posmarować nim ciasto. Oprószyć brązowym cukrem. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach.