Wykonanie
Obiecuję Wam, że jest to dopiero pierwszy z wielu przepisów na tartę
jabłkową, ponieważ za każdym razem robię ją inaczej, dodaję inne
przyprawy lub zmieniam spód. Ta
tarta jest na kruchym maślanym cieście z mocno
cynamonową 'marmoladą'
jabłkową ;-)Składniki na spód:1,5 szklanki
mąkipół kostki
masła (100g)2 łyżki
cukru pudru3
żółtkaSkładniki na
marmoladę:4 duże
jabłka (2 kwaśne i 2 słodkie)3 łyżki
cukru pudrucynamonkardamongoździki2 łyżki
masłaZaczynamy oczywiście od wyrobienia ciasta - mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy, aż będzie miało jednolitą, nieklejącą się do rąk masę. Tortownicę smarujemy tłuszczem obsypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną i wykładamy 2/3 ciasta na dno.
Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda pestkowe i albo ścieramy na grubej tarce, albo blendujemy (ja tak zrobiłam- z lenistwa) albo tniemy na cieniutkie plasterki i smażymy na
maśle razem z
cukrem pudrem, aż masa zbrązowieje. Na koniec dodajemy
przyprawy - tutaj ilość wedle uznania, ja generalnie nie przepadam za
cynamonem, ale do
jabłek dodaję go sporo ;-)Masę
jabłkową wykładamy na ciasto i z reszty ciasta tworzymy obręcz dookoła tortownicy (ja zrobiłam 2
okręgi i małe kółko po środku) pieczemy w 175C około 20 minut. Na koniec posypujemy
cukrem pudrem ;-)SMACZNEGO!O.