Wykonanie
Pewnie napiszę to po raz setny, ale KOCHAM połączenie
jabłek z
cynamonem. A gdy istnieje ono w wersji jabłecznika na ciepło z
lodami, to po prostu świat nie może być piękniejszy :-) Dzisiejsza
tarta jest wprost idealna! Znika w tempie ekspresowym :-) Przepis na kruche zaczerpnięty ze strony Zapachy kuchni, polecam.Składniki:300 g
mąki100 g
cukru pudru190 g
masła2
żółtkaponadto:5-6
jabłekcynamonWykonanie:Składniki na ciasto dobrze ugnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce (dosłodzić jeśli są kwaśne) posypać
cynamonem i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i 2/3 z niego rozwałkować lub wygnieść maczanymi w wodzie palcami spód formy na tartę, wysmarowanej uprzednio
masłem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st (góra-dół) i podpiec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ułożyć na wierzch starte i odsączone z soku
jabłka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć na wierzchu w formie kratki. Wstawić z powrotem do piekarnika na 30-40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać
cukrem pudrem lub podawać na ciepło z
lodami :-) I gotowe!
Smacznego! :-)