ßßß
Składniki:300 g mąki200 g masła100 g cukru pudru2 żółtkabułka tarta10-12 jabłek1 łyżeczka cynamonu3 łyżeczki cukru pudruWykonanie:Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam na 30 minut do lodówki. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto wyjmuję, dzielę na dwie części- jedna większa, druga nieco mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy i nakłuwam widelcem.
Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam cząstki jabłek, posypuję cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.
Rozwałkowuję pozostałe ciasto i przykrywam jabłka.
Wierzch ponownie nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 minut.
Upieczone wyjmuję, posypuję po wierzchu cukrem pudrem i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Moja rada: Ciasto najlepiej wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, wtedy nie przykleja się do wałka i łatwiej przełożyć je później do blaszki