Na przygotowanie sernika Ferrero Roche natchnęła mnie polewa, którą niedawno przygotowałam do ciasta marchewkowego --> I tak sobie pomyślałam fajnie by było połączyć polewę z sernikiem. I powstał kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem czekolady, orzechów i wafelków. Wyobraźcie sobie teraz połączenie tych smaków. No właśnie, niebo w gębie!Składniki:Spód:3/4 szklanki mąki1/2 szklanki mielonych orzechów100 g masła1 żółtko1 czubata łyżeczka kakao1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 kg białego sera1 szklanka mleka1 szklanka cukru1/2 szklanki oleju3 jajka1 budyń śmietankowysok z jednej cytryny2 łyżeczki cukru waniliowegoPolewa:150 g wafelków o smaku orzechowym200 g czekolady mlecznej8 łyżek mleka100 g drobno pokrojonych orzechów laskowychTortownica 24 cmMąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć dno tortownicy.Do miski włożyć wszystkie składniki masy serowej i wymieszać do połączenia składników. Masę wylać na spód. Piec na złoty kolor około 1 , 5 h w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Ostudzić.Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę z połamaną czekoladą i mlekiem. Mieszać do rozpuszczenia czekolady, wsypać orzechy.Na wierzchu sernika położyć pokrojone wafelki. Górę i boki oblać czekoladą i zostawić do zastygnięcia.