Wykonanie
Chyba wszystkie ciasta "batonikowe" już zaistniały w blogosferze, co więcej wszystkie są naprawdę znakomite. Pralinki Ferrero roche kupuję rzadko ale nie dlatego że ich nie lubię lecz z tego powodu , że gdybym mogła to zjadłabym je wszystkie. Ale kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że je zrobię. Są tu te wszystkie pyszne smaki, bo przecież i
czekolada i
orzechy to najlepsze co może być. Masa z
masła okazała się dla mnie dość ciężka, ostatnio robię te lżejsze na bazie
śmietanki i
serka mascarpone, dlatego jednym kawałkiem można było się nasycić.
Źródło3
jajka3 łyżki
cukru10 dag mielonych
orzechów laskowych1 łyżka
kakao1 łyżka
mąki1 plaska łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Delikatnie dodać pozostałe składniki i powoli mieszać. Masę wylać na przygotowaną blachę (u mnie tortownica 21 cm). Piec ok. 25 min, do suchego patyczka. Podane proporcje należy pomnożyć
razy 2 i upiec jeszcze jeden
biszkopt.Składniki na masę:1 kostka
masła2
gorzkie czekolady5 kopiastych łyżek nutelli4
wafelki orzechoweCzekoladę rozpuścić na parze,
wafelki pokroić drobno.
Masło utrzeć z nutellą i ostudzoną, rozpuszczoną
czekoladą. Dodać
wafelki. Połowę masy wyłożyć na pierwszy
biszkopt, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować resztę masy. Wstawić torcik do lodówki.Smacznego:)