Wykonanie
Jakiś czas temu znalazłam ten przepis i od razu go zapisałam. Czekałam tylko na okazję, by zrobić ten tort i doczekałam się. Przyznam, że po jego zrobieniu powiedziałam sobie, że nigdy więcej, bo za dużo roboty. Ale gdy tort zniknął dosłownie w 15 minut, zmieniłam zdanie (dlatego nie udało mi się zrobić zdjęcia przekroju
tortu). Warto było się pomęczyć, by obserwować, jak znika. Ogólnie - polecam się pomęczyć.
Składniki:
biszkopt:- 5
jajek,- 6 łyżek
cukru,- 200 g mielonych
orzechów laskowych,- 2 łyżki
kakao,- 2 łyżki
mąki pszennej,- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia.masa orzechowa:- 200 g
masła,- 200 g
gorzkiej czekolady,- 5 kopiastych łyżek nutelli,- 4
wafelki orzechowe „Góralki”,- 50 g
orzechów laskowych.Sposób wykonania:Do zrobienia
biszkoptu ubijamy
jajka z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec wrzucamy
orzechy i mieszamy łyżką drewnianą. Masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 25 minut.W tym czasie szykujemy masę. Rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej i studzimy. Łączymy ją z
masłem i nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki
wafelki.Upieczony i wystudzony
biszkopt przekrawamy na dwie części w poprzek. Na jeden krążek wykładamy połowę masy, kładziemy drugi krążek
biszkopta, a na wierzch kładziemy drugą część masy. Boki smarujemy kremem nutella i przyklejamy pokruszone
orzechy laskowe. Całość dekorujemy kulkami ferrero rocher.