ßßß
Składniki:biszkopt:- 5 jajek,- 6 łyżek cukru,- 200 g mielonych orzechów laskowych,- 2 łyżki kakao,- 2 łyżki mąki pszennej,- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.masa orzechowa:- 200 g masła,- 200 g gorzkiej czekolady,- 5 kopiastych łyżek nutelli,- 4 wafelki orzechowe „Góralki”,- 50 g orzechów laskowych.Sposób wykonania:Do zrobienia biszkoptu ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec wrzucamy orzechy i mieszamy łyżką drewnianą. Masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 25 minut.W tym czasie szykujemy masę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i studzimy. Łączymy ją z masłem i nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki wafelki.Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części w poprzek. Na jeden krążek wykładamy połowę masy, kładziemy drugi krążek biszkopta, a na wierzch kładziemy drugą część masy. Boki smarujemy kremem nutella i przyklejamy pokruszone orzechy laskowe. Całość dekorujemy kulkami ferrero rocher.