ßßß Cookit - przepis na Tort Ferrero Rocher - udał się!

Tort Ferrero Rocher - udał się!

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu znalazłam ten przepis i od razu go zapisałam. Czekałam tylko na okazję, by zrobić ten tort i doczekałam się. Przyznam, że po jego zrobieniu powiedziałam sobie, że nigdy więcej, bo za dużo roboty. Ale gdy tort zniknął dosłownie w 15 minut, zmieniłam zdanie (dlatego nie udało mi się zrobić zdjęcia przekroju tortu). Warto było się pomęczyć, by obserwować, jak znika. Ogólnie - polecam się pomęczyć.
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 200 g mielonych orzechów laskowych,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
masa orzechowa:
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 5 kopiastych łyżek nutelli,
- 4 wafelki orzechowe „Góralki”,
- 50 g orzechów laskowych.
Sposób wykonania:
Do zrobienia biszkoptu ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec wrzucamy orzechy i mieszamy łyżką drewnianą. Masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 25 minut.
W tym czasie szykujemy masę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i studzimy. Łączymy ją z masłem i nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki wafelki.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części w poprzek. Na jeden krążek wykładamy połowę masy, kładziemy drugi krążek biszkopta, a na wierzch kładziemy drugą część masy. Boki smarujemy kremem nutella i przyklejamy pokruszone orzechy laskowe. Całość dekorujemy kulkami ferrero rocher.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/10/tort-ferrero-rocher-uda-sie.html