Wykonanie
Prawdziwy świąteczny wypiek :) Ciężkie, mega słodkie ciasto. No ale takie święta są raz do roku, więc można sobie pozwolić. Ciasto bardzo smaczne i sycące, jednak następnym razem dałabym połowę mniej
czekolady, bo jak dla mnie krem był zbyt intensywny w smaku.Przepis z tej strony, z moimi zmianami.Składniki na ciasto:5
jajek5 łyżek
cukru200 g mielonych
orzechów laskowych2 łyżki
kakao2 łyżki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę:200 g
masła2
gorzkie czekolady (u mnie w
sumie 180 g)5 kopiastch łyżek nutelli (u mnie podobny wyrób – Nuttina z
polo marketu)2
wafelki orzechowe „Góralki"Wymieszać suche składniki. Oddzielić
białka od
żółtek. Ubić
białka na sztywną pianę. Dodając stopniowo
cukier, dalej ubijać, aż piane będzie lśniąca. Następnie dodawać po jednym
żółtku i dalej ubijać. Na końce dodawać porcjami suche składniki, po każdej części delikatnie mieszając masę. Przełożyć wszystko do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śred. 21 cm i piec w 180 st. C przez ok. 40 min, do suchego patyczka.
Czekoladę rozpuścić na parze, ostudzić (uważać, żeby nie stężała).
Masło ubić na puch, dodać
czekoladę i nutellę, dokładnie wymieszać. Dodać rozdrobnione
wafelki (ja rozdrobniłam je w opakowaniach tłuczkiem do
mięsa) i wymieszać.Ciasto przekroić na pół (np. nitką), na jedną część wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem i obłożyć resztą masy.
Ewka