Wykonanie
Prosta kompozycja mocno
orzechowego ciasta z
kremem czekoladowym, a efekt jest zachwycający. Bardzo dobrze pasuje zarówno na wyjątkowe okazje jak i zwykłe popołudnia z bliskimi przy
kawie. Każdy kto lubi pralinki ferrero rocher powinien wypróbować to ciasto.
Składniki(tortownica o średnicy 23 cm)Ciasto:6
jajek4 łyżki
cukru2 szklanki mielonych
orzechów – mogą być np. włoskie2 łyżki
kakao2 łyżki
mąki pszennej tortowej2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem czekoladowy:1 kostka
masła – 250 g.2
gorzkie czekolady5 łyżek nutelli4
orzechowe wafelki np."góralki"
Etapy przygotowania:1. Ciasto:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy
białka na sztywną pianę pod koniec dodając
cukier. W następnej kolejności dodajemy
żółtka i pozostałe składniki. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 – 35 minut. Peczemy do tzw. "suchego patyczka".2. Krem:
Czekoladę rozpuszczamy na parze, studzimy i miksujemy z
masłem i nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki
wafelki.Ciasto przekrawamy na 3 części. Każdy z blatów smarujemy 1/3 kremu i przykrywamy. Wierzch dekorujemy wg uznania. Pęknie wyglądają pralinki ferrero lub inne tego typu. Boki najlepiej opruszyć posiekanymi
orzechami.
Smacznego !!