ßßß
            
        
Składniki(tortownica o średnicy 23 cm)Ciasto:6 jajek4 łyżki cukru2 szklanki mielonych orzechów – mogą być np. włoskie2 łyżki kakao2 łyżki mąki pszennej tortowej2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem czekoladowy:1 kostka masła – 250 g.2 gorzkie czekolady5 łyżek nutelli4 orzechowe wafelki np."góralki"
Etapy przygotowania:1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. W następnej kolejności dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 – 35 minut. Peczemy do tzw. "suchego patyczka".2. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze, studzimy i miksujemy z masłem i nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki wafelki.Ciasto przekrawamy na 3 części. Każdy z blatów smarujemy 1/3 kremu i przykrywamy. Wierzch dekorujemy wg uznania. Pęknie wyglądają pralinki ferrero lub inne tego typu. Boki najlepiej opruszyć posiekanymi orzechami.




Smacznego !!