ßßß Cookit - przepis na Tort Ferrero rocher

Tort Ferrero rocher

nazwa

Wykonanie

Prosta kompozycja mocno orzechowego ciasta z kremem czekoladowym, a efekt jest zachwycający. Bardzo dobrze pasuje zarówno na wyjątkowe okazje jak i zwykłe popołudnia z bliskimi przy kawie. Każdy kto lubi pralinki ferrero rocher powinien wypróbować to ciasto.
Składniki
(tortownica o średnicy 23 cm)
Ciasto:
6 jajek
4 łyżki cukru
2 szklanki mielonych orzechów – mogą być np. włoskie
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
1 kostka masła – 250 g.
2 gorzkie czekolady
5 łyżek nutelli
4 orzechowe wafelki np."góralki"
Etapy przygotowania:
1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. W następnej kolejności dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 – 35 minut. Peczemy do tzw. "suchego patyczka".
2. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze, studzimy i miksujemy z masłem i nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki wafelki.
Ciasto przekrawamy na 3 części. Każdy z blatów smarujemy 1/3 kremu i przykrywamy. Wierzch dekorujemy wg uznania. Pęknie wyglądają pralinki ferrero lub inne tego typu. Boki najlepiej opruszyć posiekanymi orzechami.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/tort-ferrero-rocher