Smakowita babka na bazie ukochanego przez wielu kremu czekoladowego Nutella oraz orzechów laskowych. Babeczka prosta w przygotowaniu, puszysta, rozpływająca się w ustach i wręcz nieziemska w smaku. Wypiek idealny zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser.150 g Nutelli100 g mielonych orzechów laskowych5 jajek1 1/4 szklanki mąki200 g cukru120 g masła3 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki mlekałyżka kakaoPolewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej 40 g masłaok. 40 g orzechów laskowych (do posypania wierzchu)Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i łączymy ze zmielonymi orzechami oraz kakao.Białka oddzielamy od żółtek. Masło ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy Nutellę ciągle miksując. Dodajemy żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem, kakao i zmielonymi orzechami na przemian z mlekiem. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką do powstania gładkiej konsystencji.Formę na babkę smarujemy margaryną i wlewamy przygotowane ciasto.Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 i pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut do suchego patyczka.Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z formy. Całkowicie studzimy.Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni do momentu odchodzenia skórki. Obieramy, a następnie drobno siekamy. Polewa czekoladowa:Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto.Od razu posypujemy podprażonymi orzechami laskowymi.źródło inspiracji : mojewypieki.com