Wykonanie
Bardzo szybka w przygotowaniu babka, o wyraźnym smaku
gorzkiej czekolady, puszysta i delikatna, żaden tam "zapychacz" jakim często babki bywają.Ciasto:* 100 g
gorzkiej czekolady* 4
jajka* 90 g fruktozy* 150 g
mąki pełnoziarnistej* 2 pełne łyżeczki
proszku do pieczenia* 100 g zmielonych
orzechów laskowych i włoskich* 1 łyżeczka
kakao* 100 g
masłaPolewa:* 60 g
gorzkiej czekolady - można oczywiście dać więcej* kilka łyżek
mleka albo
masła* 2-3 łyżki posiekanych
orzechówMasło stopiłam w garnuszku, odstawiłam do wystygnięcia. Zmieliłam
czekoladę i
orzechy.
Białka ubiłam ze szczyptą
soli na sztywno, pod koniec dodając po trochę fruktozę i
żółtka.W drugiej misce wymieszałam
mąkę,
orzechy,
proszek do pieczenia,
czekoladę,
kakao. Dodałam do tego ubitą masę jajeczną, delikatnie wymieszałam, a na końcu wlałam roztopione
masło.Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175*C ok. 40 min.Po lekkim przestudzeniu polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonej na parze
czekolady z
mlekiem (
orzechy wrzuciłam do polewy).Ciasto nie jest duże, w sam raz na zimowy wieczór dla kilku osób:)
Komentarze2010/01/29 12:07:54Tak, zdecydowanie jest to ciasto mocno
czekoladowe:)