ßßß
Bardzo szybka w przygotowaniu babka, o wyraźnym smaku gorzkiej czekolady, puszysta i delikatna, żaden tam "zapychacz" jakim często babki bywają.Ciasto:* 100 g gorzkiej czekolady* 4 jajka* 90 g fruktozy* 150 g mąki pełnoziarnistej* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia* 100 g zmielonych orzechów laskowych i włoskich* 1 łyżeczka kakao* 100 g masłaPolewa:* 60 g gorzkiej czekolady - można oczywiście dać więcej* kilka łyżek mleka albo masła* 2-3 łyżki posiekanych orzechówMasło stopiłam w garnuszku, odstawiłam do wystygnięcia. Zmieliłam czekoladę i orzechy.Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając po trochę fruktozę i żółtka.W drugiej misce wymieszałam mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, czekoladę, kakao. Dodałam do tego ubitą masę jajeczną, delikatnie wymieszałam, a na końcu wlałam roztopione masło.Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175*C ok. 40 min.Po lekkim przestudzeniu polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonej na parze czekolady z mlekiem (orzechy wrzuciłam do polewy).Ciasto nie jest duże, w sam raz na zimowy wieczór dla kilku osób:)
Komentarze2010/01/29 12:07:54Tak, zdecydowanie jest to ciasto mocno czekoladowe:)