Wykonanie
Ciacho wygląda dość zwyczajnie, lecz ma w sobie coś takiego, że jak się zacznie, to nie można przestać :-). Jest niebywale pyszne i szlachetne w smaku. Przepadają za nim dorośli oraz dzieci. Jeśli spodziewacie się wizyty znajomych wraz z pociechami, warto pokusić się o upiecznie właśnie tego ciasta. Dzieciaki zazwyczaj nie lubią
orzechowych wypieków. W tym przypadku jest dokładnie na odwrót. Zupełnie nie wiem dlaczego, ale takie są fakty. Dzięki dodatkowi startego
jabłka (nie wyczuwalnemu w smaku) ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:ciasto:185 g mielonych
orzechów laskowych lub włoskich +
orzechy do posypania ciasta180 g miękkiego
masła 3/4 szklanki
cukru3
jaja1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mąki3 łyżki
kakao1
jabłko, starte na drobnej tarce
polewa czekoladowa:100g
gorzkiej czekolady + 2 łyżki gorącej
wodyWykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem przez kilka minut, dodajemy po 1
jajku. Wsypujemy wszystkie suche składniki, a na końcu dodajemy starte
jabłko.Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy. Pieczemy 45-50 minut w temp 180C.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka i zalewamy gorącą
wodą. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż
czeklada całkowicie się rozpuści. Ciasto po wystudzeniu smarujemy
polewą czekoladową i posypujemy mielonymi
orzechami.
Życzę Wam smacznego! :-)