Wykonanie
Lubię spełniać marzenia kulinarne mojego
Męża :)Szczególnie takie smaczne i słodkie ;)A przy okazji mogliśmy słodko świętować pół roczku naszego syna, no i Mikołaj się załapał na kawałeczek słodkości ;)
Składnik:
Biszkopt:7
jajek1/2 szklanki
cukru2 szklanki zmielonych
orzechów3 czubate łyżki
mąki3 łyżki
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:250 g
masła w temperaturze pokojowej200 g
gorzkiej czekolady4 łyżki nutelli1 szklanka pokruszonych
wafelków orzechowychDekoracja:1 szklanka pokruszonych
wafelków orzechowychczekoladowa posypka
sok z limonki do nasączenia blatów ciastaPrzygotowanie:
Biszkopt: W miseczce ubić pianę z 7
białek i szczypty
soli. Do sztywnej piany dodać stopniowo
cukier i
żółtka. Wlewamy po jednym
żółtku, żeby nasza masa się nie zważyła. Ucieramy cały czas mikserem, aż masa będzie jednolita.Sypki składniki: zmielone
orzechy,
mąka,
proszek do pieczenia i
kakao mieszamy razem w miseczce. Powoli dosypujemy sypkie składniki do masy jajecznej i mieszamy bardzo delikatnie łyżką.Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli ciasto będzie suche blaty ciasta trzeba skropić
sokiem z limonki.Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, a następnie studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną
czekoladę. Całość ucieramy. Pyszna i bardzo słodka masa ;)Całość ciasta składamy następująco:
Biszkopt na niego dajemy 1/3 masy i pół szklanki pokruszonych
wafelków orzechowych, kolejny
biszkopt i 1/3 masy oraz pół szklanki pokruszonych
wafelków orzechowych, ostatni
biszkopt i 1/3 masy.Boki pocieramy masą i obsypujemy pokruszonymi
wafelkami. Dekorujemy według własnego uznania.Polecam każdemu Słodziakowi;)