Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 100g
masła- 1
żółtko- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 1 czubata łyżeczka
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 szklanki mielonych
orzechów- 3
jajka- 1 kg mielonego
sera białego- 1/2 szklanki
oleju- 1 szklanka
mleka- 1 szklanka
cukru- 1 op.
cukru waniliowego- 1
budyń śmietankowy- sok z 1
cytryny*na polewę- 200g
mlecznej czekolady- 8 łyżek
mleka- 100g drobno pokrojonych
orzechów laskowych- 150g
wafelków orzechowychSposób przygotowania:1.
Masło siekamy z
mąką, dodajemy
żółtko,
kakao,
proszek do pieczenia, mielone
orzechy, zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno tortownicy (o średnicy 24cm).2. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na masę serowa, następnie wylewamy na spód. Pieczemy ok. 1 , 5 godz. w 180 stopniach, studzimy.3. Na wierzch sernika kładziemy pokrojone
wafelki.
Czekoladę z
mlekiem rozpuszczamy w łaźni
wodnej, następnie dodajemy pokrojone
orzechy. Sernik polewamy
czekoladą z orzechami, zostawiamy do zastygnięcia.Inspiracja: Ola in the kitchen