ßßß Cookit - przepis na SERNIK POD KOKOSOWĄ PIANKĄ

SERNIK POD KOKOSOWĄ PIANKĄ

nazwa

Wykonanie

Ciacho wilgotne i delikatne w smaku, czyli takie jaki powinien być dobry sernik. Do tego bardzo proste do zrobienia. Idealne do niedzielnej kawy.
Składniki:
kruchy spód
5 żółtek
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
masa serowa
1 i 1/2 kg sera białego
8 żółtek
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
100 g masła
1 budyń śmietankowy
2 łyżki kaszy manny
1/3 szklanki oleju
pianka z kokosem
6 białek
3 łyżki cukru
150 g kokosu
Zarabiamy ciasto.
Żółtka rozcieramy z cukrem i cukrem waniliowym, Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy zawartość obu naczyń. Dodajemy masło i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je następnie folią i schładzamy godzinę w lodówce.
Przygotowujemy masę serową.
Ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (tarcza o drobnych oczkach) trzykrotnie. Żółtka i jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Dodajemy sok z cytryny, miękkie masło, budyń w proszku, kaszę mannę i olej. Do piany dodajemy stopniowo ser, cały czas miksując, aż powstanie puszysta masa.
Ubijamy piankę kokosową (można zacząć, gdy pierwszą część ciasta włożymy do piekarnika, żeby białka nie opadły - patrz niżej).
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wkręcamy w nią kokos.
Składamy ciacho.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kruchym ciastem wylepiamy spód i nakłuwamy go widelcem. Wylewamy masę serową. Sernik pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Na 20 minut przed końcem pieczenia wykładamy na wierzch pianę kokosową.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/11/sernik-pod-kokosowa-pianka.html