Wykonanie
Placuszki na śniadanie to jest to co moje tygrysy lubią najbardziej. A że ja lubię patrzeć na ich uśmiechnięte pyski i takie placki robi się bardzo szybko to
mogę ich trochę porozpieszczać. Dzisiaj pyszna wersja serowa.

składniki:30 dkg
sera białego, półtłustego2 małe
jajkaok. 3/4 szkl.
mąki pszennej4 łyżki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki
cukru zwykłego3 łyżki roztopionego
masłaskórka otarta z całej, sparzonej
cytrynysok z połowy
cytrynydo smażenia: 2 - 3 łyżki
masła i 2 - 3 łyżki
olejudo oprószenia: kilka łyżeczek
cukru i 1 łyżeczka mielonego
cynamonusposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta (
mąki pszennej na razie połowę!) włożyłam do pojemnika blendera i zmiksowałam na gładką masę. Powinna być bardzo gęsta, ale jednak nieco płynna. Dosypałam resztę
mąki i ponownie zmiksowałam - nie sypię całej od razu bo jej ilość zależy od wilgotności
sera i wielkości
jajka.Na patelni rozpuściłam
masło, dodałam
olej i wykładałam porcje ciasta wielkości 1,5 łyżki - powinny się lekko rozpływać tak jak bliny. Smażyłam aż się zrumieniły z obu stron. Po usmażeniu osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzach posypałam
cukrem z
cynamonem, podałam z sosem z
owoców jagodowych i
morelami.