ßßß
Składniki (na ok 15 placuszków):ok 300 g półtłustego lub chudego białego sera1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka esencji)ok 3-4 łyżek cukru2 jajkaok 6 czubatych łyżek mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta cynamonu3-4 figi (pokrojone w niezbyt cienkie plasterki)do smażenia: olej roślinny + trochę masładodatek: miódPrzygotowanie:Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. W misce łączymy (najlepiej mikserem) biały ser, żółtka i cukier. Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, wszystko mieszamy. Dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie łączymy, żeby masa była puszysta. Masa na placki powinna być dość gęsta, tak żeby ciężko się odlepiała od łyżki. Na patelni rozgrzewamy ok 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, nakładamy po czubatej łyżce masy, na wierzch wkładamy plasterek (lub dwa) figi i spłaszczamy lekko cały placuszek. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż lekko się zezłocą. Do kolejnej porcji placuszków prawdopodobnie trzeba dać nowy tłuszcz na patelnie. Gotowe placuszki polewamy miodem i jemy póki gorące (chociaż na zimno też są dobre!)
