Wykonanie
Czy wiecie, że
biały ser w Szwajcarii praktycznie nie istnieje? Całe
mleko przerabiane jest na
ser żółty, a
biały ser nazywają tutaj „fromage polonais”… Ja natomiast uwielbiam
biały ser! Dlatego poprosiłam o dostawę z PolskiTak oto powstały
serowe placki

Składniki (na ok 15 placuszków):ok 300 g półtłustego lub chudego
białego sera1 łyżka
cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka esencji)ok 3-4 łyżek
cukru2
jajkaok 6 czubatych łyżek
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonu3-4
figi (pokrojone w niezbyt cienkie plasterki)do smażenia:
olej roślinny + trochę
masładodatek:
miódPrzygotowanie:Oddzielamy
żółtka od
białek,
białka ubijamy na sztywną pianę. W misce łączymy (najlepiej mikserem)
biały ser,
żółtka i
cukier. Następnie dodajemy suche składniki:
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia, wszystko mieszamy. Dodajemy ubite
białka i bardzo delikatnie łączymy, żeby masa była puszysta. Masa na placki powinna być dość gęsta, tak żeby ciężko się odlepiała od łyżki. Na patelni rozgrzewamy ok 1 łyżkę
masła i 1 łyżkę
oleju, nakładamy po czubatej łyżce masy, na wierzch wkładamy plasterek (lub dwa)
figi i spłaszczamy lekko cały placuszek. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż lekko się zezłocą. Do kolejnej porcji placuszków prawdopodobnie trzeba dać nowy tłuszcz na patelnie. Gotowe placuszki polewamy
miodem i jemy
póki gorące (chociaż na zimno też są dobre!)

