Wykonanie
Już jakiś czas obiecywałam sobie że na tłusty czwartek przygotuję coś innego niż zwykle. Ale jak to w życiu bywa, co inne się myśli, a co inne robi. Obawiałam się jednak , czy te pączki nie nasiąkną zbyt dużą ilością tłuszczu.W tym roku jednak je przygotowałam i już żałuję że tylko z jednej porcji. Pączusie wprost rozpływają się w ustach.
Składniki:200 g
mąki pszennej100
masła200 ml
wody4
jajka50 g drobnego
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoduża szczypta
cynamonuolej do smażeniaWykonanie:W garnku zagotuj
wodę z
masłem i
cukrem. Poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wtedy dosyp
mąkę,
cynamon,
cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj.Gdy ciasto nieco przestygnie, wbijaj do niego pojedynczo
jajka, całość wymieszaj na gładką masę. Przełóż ją do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdka”.W garnku rozgrzej
olej, ze szprycy wyciskaj
okręgi na papier do pieczenia. Wkładaj papierki pączkiem do dołu, po chwili wyciągnij papierki. Smaż na złoty kolor ok. 3-4 minut.Odsącz nadmiar tłuszczu, kładąc churros na papierowym ręczniku.Hiszpańskie pączki churros podawaj posypane
cukrem pudrem.Smacznego!