Wykonanie
Cześć WszystkimŻyjemy w czasach, w których oczekuje się od nas, że będziemy pracować co raz wydajniej i przede wszystkim szybko. Stres, tempo życia to tor na którym szybko możemy się wykoleić, jak "lokomotywa". Najlepszym ratunkiem na uniknięcie "wykolejenia" są pasje i marzenia, a przede wszystkim ich realizacja, która wpływa na poprawę bezpieczeństwa "jazdy na naszym torze". Jednym z moim ulubionych poprawiaczy "bezpieczeństwa na moim torze" jest pieczenie. Dzisiaj, dlatego też upieczemy ciasto z
jabłkami i
kokosem, które z pewnością pozwoli nam się oderwać od szarej codzienności,a ponadto smakuje świetnie.Potrzebne składniki:
Składniki na ciasto o wymiarach formy: 38cm x 25cmCiasto:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1 i 1/4 szklanki
mlekapół kostki
masłajajko3
żółtkałyżeczka
proszku do pieczenia2kg
jabłkaMasa kokosowa:150g
kokosu3
białka100g
cukrutorebka
cukru waniliowegoSkładniki sypkie mieszamy w misce, natomiast w oddzielnej
mleko,
jajko,
żółtka i roztopione
masło, po czym mieszamy wszystko razem.
Białka pozostawiamy w osobnym naczyniu, bo będą nam potrzebnedo masy kokosowej.
Przygotowujemy masę
kokosową na wierzch ciasta, ubijając
białka z
cukrem, po czym dodajemy
kokos.
Do nasmarowanej
masłem blachy wlewamy ciasto,następnie rozprowadzamy na nim starte
jabłka.
Masę
kokosową rozprowadzamy na warstwie startych
jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemyprzez 35 minut.
Ciasto jest wilgotne za sprawą
jabłek i delikatne, dlatego ciężko się mu oprzeć, a na dodatek jest świetnym pretekstem do spędzenia trochę czasu w kuchni pozostawiając cały świat za jej drzwiami.