Wykonanie
Szaleję za
kokosem. Kiedyś, w bardzo zamierzchłej przeszłości, miałam nawet
kokosowe perfumy. Teraz moja fascynacja nim nie jest aż tak dalece posunięta, co nie zmienia faktu, że w aspekcie kulinarnym
kokos wciąż jest moją miłością. Zupełnie niedawno przypomniałam sobie to ciasto, zapewne w czasie jednego z wielu deficytów
cukru, tęsknoty za
słodyczami i niewielu chwil braku dobrego humoru. Piekłam je późnym wieczorem, a
jadłam w środku nocy, zagłuszając głos rozsądku, który na początku mówił: "to nie
pora na jedzenie, zostaw to, no zostaw, fe dziewczynka, a fe!", by już przy trzecim kawałku ciasta zmienić zdanie na: "masz rację, zjedz jeszcze troszkę, zasługujesz na to, kto wie, może meteor jutro spadnie ci na głowę, to przynajmniej zginiesz szczęśliwa". Przecież w obliczu śmierci nie
będę sobie odmawiała ostatniego kawałka ciasta...
ciasto:- 5
jajek (oddzielnie
białka i
żółtka)- szklanka
cukru- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 0,5 szklanki
maki pszennej- 0,5 szklanki
maki ziemniaczanej- płaska łyżeczka
proszku do pieczeniamasa:- 3/4 litra
mleka- 2 opakowania budyniu
waniliowego- 3/4 szklanki
cukru- 1,5 łyżki
mąki pszennej- kostka
margaryny- 120 g. wiórek
kokosowychkruszonka- 3 łyżki
masła- 2 łyżki
cukru- 80 g. wiórek
kokosowychCiasto
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier i
cukier waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy
żółtka, oba rodzaje
mąki i
proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy je z piekarnika i przecinamy na pół, aby powstały dwa placki.MasaZ 3/4 l.
mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy do niej
budyń,
mąkę i dokładnie mieszamy do momentu, kiedy nie będzie grudek. Resztę
mleka gotujemy z
cukrem, a gdy się zagotuje stopniowo, partiami dodajemy rozrobiony
budyń. Wszystko, stale mieszając, gotujemy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną wcześniej w garnuszku
margarynę. Wszystko bardzo energicznie mieszamy kilka minut, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy
wiórki kokosowe i znowu chwilę mieszamy całą masę.3/4 powstałej w ten sposób masy smarujemy pierwszy placek, kładziemy na nim placek drugi i smarujemy jego wierzch pozostałą masą.KruszonkaWszystkie składniki przekładamy na patelnię i "prażymy", aż wiórki będą miały złoty kolor.Ciasto odstawiamy na ok. 2 godziny.Smacznego!