Wykonanie
Jeszcze do niedawna w moim domu ucierane ciasta nie były popularne. Królowały kruche i
drożdżowe. Teraz nie wyobrażam sobie lata bez ucieranych ciast ze świeżymi
owocami.
Przepis na dzisiejsze ciasto dostałam jakiś czas temu od babci mojego
męża, Mieci, wrzuciłam do zeszytu z przepisami i zapomniałam. Dzisiaj była jego premiera i jest naprawdę rewelacyjny, ciasto wyszło puszyste i przepyyszne...ciasto ucierane:100g
masła4
żółtka0,75 szklanki
cukru3,5 szklanki
mąki pszennejproszek do pieczenia1 szklanka
mlekapiana:4
białka1 szklanka
cukrucukier waniliowy750g
śliwek węgierekZaczynamy od przesiania do miski
mąki i
proszku do pieczenia. W drugiej misce łączymy
masło,
żółtka i
cukier i miksujemy ok. 20 min (w jedną stronę). Jak masa stanie się pulchna dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia a następnie
mleko i mieszamy.Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą. Układamy na wierzchu połówki
śliwek brzuszkami do dołu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-45 min. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu to najpierw 15 min. sam dół,
potem góra-dół. Wyjmujemy i studzimy ciasto.
Po ostygnięciu zaczynamy ubijać pianę z
białek. Jak piana jest już sztywna dodajemy po trochu
cukru i
cukier waniliowy. Ubijamy aż będzie gęsta. Wykładamy na ostudzone ciasto i wstawiamy na 15-20 min. do piekarnika.
Gotowe:)