ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami i puszystą pianą

Ciasto ze śliwkami i puszystą pianą

nazwa

Wykonanie

Jeszcze do niedawna w moim domu ucierane ciasta nie były popularne. Królowały kruche i drożdżowe. Teraz nie wyobrażam sobie lata bez ucieranych ciast ze świeżymi owocami.
Przepis na dzisiejsze ciasto dostałam jakiś czas temu od babci mojego męża, Mieci, wrzuciłam do zeszytu z przepisami i zapomniałam. Dzisiaj była jego premiera i jest naprawdę rewelacyjny, ciasto wyszło puszyste i przepyyszne...
ciasto ucierane:
100g masła
4 żółtka
0,75 szklanki cukru
3,5 szklanki mąki pszennej
proszek do pieczenia
1 szklanka mleka
piana:
4 białka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
750g śliwek węgierek
Zaczynamy od przesiania do miski mąki i proszku do pieczenia. W drugiej misce łączymy masło, żółtka i cukier i miksujemy ok. 20 min (w jedną stronę). Jak masa stanie się pulchna dodajemy mąkę i proszek do pieczenia a następnie mleko i mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Układamy na wierzchu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-45 min. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu to najpierw 15 min. sam dół, potem góra-dół. Wyjmujemy i studzimy ciasto.
Po ostygnięciu zaczynamy ubijać pianę z białek. Jak piana jest już sztywna dodajemy po trochu cukru i cukier waniliowy. Ubijamy aż będzie gęsta. Wykładamy na ostudzone ciasto i wstawiamy na 15-20 min. do piekarnika.
Gotowe:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/08/ciasto-ze-sliwkami-i-puszysta-piana.html