ßßß Cookit - przepis na Subskrybuj

Subskrybuj

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubisz korzenny smak to ten przepis na piernik jest właśnie dla Ciebie. Jego zalety to przede wszystkim szybkość wykonania, bez używania dodatkowych sprzętów. Jedynie co musisz zrobić to połączyć ze sobą podane niżej produkty, przełożyć do formy i upiec. Nie musisz przekładać tego ciasta kremem, wystarczy, jak posypiesz go cukrem pudrem lub oblejesz polewą o dowolnym smaku. To wersja bez miodu, ale równie smaczna i piernikowa.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (jedną z nich często zastępuje szklanką płatków owsianych, by wnieść do ciasta bogatszy skład witamin i minerałów)
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki posiekanych orzechów, najlepiej migdałów
0,5 szklanki rodzynek
1 pełna szklanka maślanki lub kefiru (jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt tępa, trzeba jej dodać nieco więcej)
2 duże jaja lub 3 mniejsze
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki przyprawy do piernika (jeśli jej nie masz możesz dodać ta samą ilość cynamonu)
szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj łyżką wszystkie sypkie składniki, dodaj bakalie, wymieszaj, dodaj maślankę i jaja i mieszaj, ale, jak najkrócej i wlej do formy 20cmx30cm lub zbliżonej (orientacyjnie). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 min.
Składniki na krem (opcjonalnie)
250 gram masła
1 budyń śmietankowy bez cukru ( jeśli z cukrem, dodaj odpowiednio go mniej do budyniu)
1 łyżka mąki pszennej
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
1-2 żółtka
0,5 szklanki posiekanych drobno orzechów (opcjonalnie)
2 łyżeczki kakao
Przygotowanie kremu:
Ugotuj z cukrem 2/3 mleka. Zanim się zagotuje rozetrzyj dobrze w pozostałym mleku budyń z mąką. Wlej na gotujące mleko i mieszaj dopóty, dopóki będzie gładkie i gęste. Odstaw z ognia. Dodaj do gorącego budyniu żółtka i ponownie dokładnie wymieszaj. Kiedy wystygnie, dodawaj porcjami do roztartego wcześniej masła i miksuj. Jeśli wrzucisz od razy cały budyń, krem nie wyjdzie puszysty, będzie jedynie przypominał budyń. Podziel krem na dwie połowy, barwiąc jedną z nich dwoma łyżeczkami kakao i smaruj przecięte, wystudzone blaty ciasta. Wierzch polej polewą.
Przed nałożeniem kremu można piernik nasączyć delikatnie ponczem, ale z reguły jest wilgotne i nie wymaga zmiękczania. Ciasto jest delikatne i wyśmienite. Polecam.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/07/byskawiczny-i-smaczny-piernik.html