Wykonanie
Jeśli lubisz korzenny smak to ten przepis na piernik jest właśnie dla Ciebie. Jego zalety to przede wszystkim szybkość wykonania, bez używania dodatkowych sprzętów. Jedynie co musisz zrobić to połączyć ze sobą podane niżej produkty, przełożyć do formy i upiec. Nie musisz przekładać tego ciasta kremem, wystarczy, jak posypiesz go
cukrem pudrem lub oblejesz polewą o dowolnym smaku. To wersja bez
miodu, ale równie smaczna i piernikowa.Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki (jedną z nich często zastępuje szklanką
płatków owsianych, by wnieść do ciasta bogatszy skład witamin i minerałów)3/4 szklanki
cukru0,5 szklanki posiekanych
orzechów, najlepiej
migdałów0,5 szklanki
rodzynek1 pełna szklanka
maślanki lub
kefiru (jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt tępa, trzeba jej dodać nieco więcej)2 duże
jaja lub 3 mniejsze4 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju2 łyżeczki
przyprawy do piernika (jeśli jej nie masz możesz dodać ta samą ilość
cynamonu)szczypta
soliPrzygotowanie:Wymieszaj łyżką wszystkie sypkie składniki, dodaj
bakalie, wymieszaj, dodaj
maślankę i
jaja i mieszaj, ale, jak najkrócej i wlej do formy 20cmx30cm lub zbliżonej (orientacyjnie). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 min.Składniki na krem (opcjonalnie)250 gram
masła1
budyń śmietankowy bez
cukru ( jeśli z
cukrem, dodaj odpowiednio go mniej do budyniu)1 łyżka
mąki pszennej0,5 litra
mleka4 łyżki
cukru1-2
żółtka0,5 szklanki posiekanych drobno
orzechów (opcjonalnie)2 łyżeczki
kakaoPrzygotowanie kremu:Ugotuj z
cukrem 2/3
mleka. Zanim się zagotuje rozetrzyj dobrze w pozostałym
mleku budyń z
mąką. Wlej na gotujące
mleko i mieszaj dopóty, dopóki będzie gładkie i gęste. Odstaw z ognia. Dodaj do gorącego budyniu
żółtka i ponownie dokładnie wymieszaj. Kiedy wystygnie, dodawaj porcjami do roztartego wcześniej
masła i miksuj. Jeśli wrzucisz od
razy cały
budyń, krem nie wyjdzie puszysty, będzie jedynie przypominał
budyń. Podziel krem na dwie połowy, barwiąc jedną z nich dwoma łyżeczkami
kakao i smaruj przecięte, wystudzone blaty ciasta. Wierzch polej polewą.Przed nałożeniem kremu można piernik nasączyć delikatnie ponczem, ale z reguły jest wilgotne i nie wymaga zmiękczania. Ciasto jest delikatne i wyśmienite. Polecam.