ßßß
 
            
         (udające pączki)składniki na 10 sztuk:- 1 3/4 szkl mąki pszennej- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka cynamonu- 3/4 szkl cukru- 1/3 szkl oleju- 1 jajko- 3/4 szkl mleka- ok. 60g masła- 1/2 szkl drobnego cukru (u mnie trzcinowego)- 1 łyżeczka cynamonu- budyń śmietankowy z 0,5l mlekaNajpierw przygotować budyń śmietankowy według przepisu na opakowaniu. Można go trochę posłodzić i dodać łyżkę cynamonu. Rozgrzać piekarnik do 180°C. W jednej misce wymieszać suche składniki )mąkę, proszek, sól, łyżeczkę cynamonu i 3/4 szkl cukru). W drugiej wymieszać mokre (olej, jajko i mleko). Niezbyt dokładnie połączyć ze sobą zawartość obu misek. Wgłębienia foremki na muffiny wysmarować tłuszczem (chyba, że używacie silikonowej) i napełnić do 3/4 ciastem. Szprycę napełnić budyniem, długą końcówką wcisnąć w środek ciasta trochę budyniu. Jeśli nie macie szprycy, wystarczy nałożyć łyżkę ciasta, potem łyżkę budyniu na środek i przykryć drugą łyżką ciasta (tak jest nawet lepiej, bo mi się zrobiły dziury na dole i z kilku muffin budyń wyciekał dołem). Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.W tym czasie masło rozpuścić w małym rondelku, w miseczce wymieszać 1/2szkl cukru z cynamonem. Upieczone muffiny maczać najpierw ze wszystkich stron w rozpuszczonym maśle, następnie dokładnie obtaczać w cukrze. Odstawić do ostygnięcia. W ten sposób powstaje pyszna cynamonowa skorupka.źródło : blog Moje słodkie impresje(z moimi drobnymi zmianami)
(udające pączki)składniki na 10 sztuk:- 1 3/4 szkl mąki pszennej- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka cynamonu- 3/4 szkl cukru- 1/3 szkl oleju- 1 jajko- 3/4 szkl mleka- ok. 60g masła- 1/2 szkl drobnego cukru (u mnie trzcinowego)- 1 łyżeczka cynamonu- budyń śmietankowy z 0,5l mlekaNajpierw przygotować budyń śmietankowy według przepisu na opakowaniu. Można go trochę posłodzić i dodać łyżkę cynamonu. Rozgrzać piekarnik do 180°C. W jednej misce wymieszać suche składniki )mąkę, proszek, sól, łyżeczkę cynamonu i 3/4 szkl cukru). W drugiej wymieszać mokre (olej, jajko i mleko). Niezbyt dokładnie połączyć ze sobą zawartość obu misek. Wgłębienia foremki na muffiny wysmarować tłuszczem (chyba, że używacie silikonowej) i napełnić do 3/4 ciastem. Szprycę napełnić budyniem, długą końcówką wcisnąć w środek ciasta trochę budyniu. Jeśli nie macie szprycy, wystarczy nałożyć łyżkę ciasta, potem łyżkę budyniu na środek i przykryć drugą łyżką ciasta (tak jest nawet lepiej, bo mi się zrobiły dziury na dole i z kilku muffin budyń wyciekał dołem). Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.W tym czasie masło rozpuścić w małym rondelku, w miseczce wymieszać 1/2szkl cukru z cynamonem. Upieczone muffiny maczać najpierw ze wszystkich stron w rozpuszczonym maśle, następnie dokładnie obtaczać w cukrze. Odstawić do ostygnięcia. W ten sposób powstaje pyszna cynamonowa skorupka.źródło : blog Moje słodkie impresje(z moimi drobnymi zmianami)