ßßß Cookit - przepis na CYNAMONOWE MUFFINY Z BUDYNIEM

CYNAMONOWE MUFFINY Z BUDYNIEM

nazwa

Wykonanie

Pączków, póki co, nie zamierzam smażyć. Nie mam do tego warunków i odwagi. Dlatego postanowiłam upiec muffiny, które miały być jak pączki. No cóż, nie są ;) Przynajmniej smakowo, bo z wyglądu całkiem nieźle udają. Ale i tak są bardzo smacznym zastępstwem. Akurat na Tłusty Czwartek :) W sam raz dla tych, którzy tak jak ja, nie lubią pączków z różą.
(udające pączki)
składniki na 10 sztuk:
- 1 3/4 szkl mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szkl cukru
- 1/3 szkl oleju
- 1 jajko
- 3/4 szkl mleka
- ok. 60g masła
- 1/2 szkl drobnego cukru (u mnie trzcinowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- budyń śmietankowy z 0,5l mleka
Najpierw przygotować budyń śmietankowy według przepisu na opakowaniu. Można go trochę posłodzić i dodać łyżkę cynamonu. Rozgrzać piekarnik do 180°C. W jednej misce wymieszać suche składniki )mąkę, proszek, sól, łyżeczkę cynamonu i 3/4 szkl cukru). W drugiej wymieszać mokre (olej, jajko i mleko). Niezbyt dokładnie połączyć ze sobą zawartość obu misek. Wgłębienia foremki na muffiny wysmarować tłuszczem (chyba, że używacie silikonowej) i napełnić do 3/4 ciastem. Szprycę napełnić budyniem, długą końcówką wcisnąć w środek ciasta trochę budyniu. Jeśli nie macie szprycy, wystarczy nałożyć łyżkę ciasta, potem łyżkę budyniu na środek i przykryć drugą łyżką ciasta (tak jest nawet lepiej, bo mi się zrobiły dziury na dole i z kilku muffin budyń wyciekał dołem). Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.
W tym czasie masło rozpuścić w małym rondelku, w miseczce wymieszać 1/2szkl cukru z cynamonem. Upieczone muffiny maczać najpierw ze wszystkich stron w rozpuszczonym maśle, następnie dokładnie obtaczać w cukrze. Odstawić do ostygnięcia. W ten sposób powstaje pyszna cynamonowa skorupka.
źródło : blog Moje słodkie impresje(z moimi drobnymi zmianami)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/02/Cynamonowe-muffiny-z-budyniem-udajace-paczki.html