Wykonanie
Pączków,
póki co, nie zamierzam smażyć. Nie mam do tego warunków i odwagi. Dlatego postanowiłam upiec muffiny, które miały być jak pączki. No cóż, nie są ;) Przynajmniej
smakowo, bo z wyglądu całkiem nieźle udają. Ale i tak są bardzo smacznym zastępstwem. Akurat na Tłusty Czwartek :) W sam raz dla tych, którzy tak jak ja, nie lubią pączków z różą.
(udające pączki)składniki na 10 sztuk:- 1 3/4 szkl
mąki pszennej- 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
cynamonu- 3/4 szkl
cukru- 1/3 szkl
oleju- 1
jajko- 3/4 szkl
mleka- ok. 60g
masła- 1/2 szkl drobnego
cukru (u mnie trzcinowego)- 1 łyżeczka
cynamonu-
budyń śmietankowy z 0,5l
mlekaNajpierw przygotować
budyń śmietankowy według przepisu na opakowaniu. Można go trochę posłodzić i dodać łyżkę
cynamonu. Rozgrzać piekarnik do 180°C. W jednej misce wymieszać suche składniki )
mąkę, proszek,
sól, łyżeczkę
cynamonu i 3/4 szkl
cukru). W drugiej wymieszać mokre (
olej,
jajko i
mleko). Niezbyt dokładnie połączyć ze sobą zawartość obu misek. Wgłębienia foremki na muffiny wysmarować tłuszczem (chyba, że używacie silikonowej) i napełnić do 3/4
ciastem. Szprycę napełnić
budyniem, długą końcówką wcisnąć w środek ciasta trochę budyniu. Jeśli nie macie szprycy, wystarczy nałożyć łyżkę ciasta,
potem łyżkę budyniu na środek i przykryć drugą łyżką ciasta (tak jest nawet lepiej, bo mi się zrobiły dziury na dole i z kilku muffin
budyń wyciekał dołem). Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.W tym czasie
masło rozpuścić w małym rondelku, w miseczce wymieszać 1/2szkl
cukru z
cynamonem. Upieczone muffiny maczać najpierw ze wszystkich stron w rozpuszczonym
maśle, następnie dokładnie obtaczać w cukrze. Odstawić do ostygnięcia. W ten sposób powstaje pyszna cynamonowa skorupka.źródło : blog Moje słodkie impresje(z moimi drobnymi zmianami)