Wykonanie
Smakują jak amerykańskie donuty, pachnące
cynamonem :) Szybkie do wykonania, bez użycia miksera. Porcja na około 11 - 12 sztuk .
przepis stąd1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru (optymalnie brązowy, ale biały tez się sprawdzi)1 kopiasta łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli1/3 szklanki
oleju1
jajo3/4 szklanki
mlekadodatkowo na wierzch:1/3 szklanki
cukru1 kopiasta łyżeczka
cynamonu50 gramów (około 3 łyżek) stopionego, schłodzonego
masłaW dużej misce wymieszać składniki sypkie, czyli
mąkę,
sól, proszek,
cukier,
cynamon.Do słoika wlać
mleko, wbić
jajo, dolać
olej, wstrząsnąć parokrotnie słoikiem.Składniki mokre przelać do miski z suchymi, wymieszać łyżką do połączenia składników.Foremkę do muffin wypełnić papilotkami, wypełniać je
ciastem do 3/4 wysokości.Piec w nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.Lekko ostudzić, wierzchy smarować
masłem, obtaczać w cukrze wymieszanym z
cynamonem.