Wykonanie
Na pewno nie raz zdarzyło Wam się jeść kupne muffiny w kawiarni, czy ze sklepu – równiutkie, pięknie wyrośnięte, idealnie pulchne. Tak, wyglądają baaardzo kusząco i do tego smakują całkiem nieźle. Dla mnie jednak nie mają uroku własnoręcznie upieczonych, nieperfekcyjnych muffinów, których zapach rozchodzi się po domu. Takie właśnie pieczemy z Zuzią, robiąc przy tym w kuchni niesamowity bałagan :)Muffiny z
serkiem kremowym z przepisu Jennifer z Bake or Break są absolutnie wspaniałe. Wilgotne dzięki dodatkowi
serka kremowego, chrupiące kruszonką z dodatkiem
orzechów pekan, pyszne. Przyznam, że te
orzechy wydawały mi się tu jakieś nie na miejscu, jakby na siłę dodane do przepisu, myliłam się jednak i to bardzo. Choć jest ich tylko odrobina w kruszonce, ożywiają całość i nadają z pozoru mdłym muffinom charakteru.Polecam :)Składniki na około 18 muffinek:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka drobnego
cukru do wypieków4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli2/3 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju (użyłam rzepakowego)2 duże
jajka230g
serka kremowego typu philadelphia1 szklanka drobnego
cukru do wypiekówKruszonka:1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka drobnego
cukru do wypieków60g miękkiego niesolonego
masła1/4 szklanki posiekanych drobno
orzechów pekanWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia oraz
sól umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie. Zrób dołek w środku.
Jajka roztrzep z
mlekiem oraz
olejem i wlej do suchych składników. Zamieszaj krótko, tylko do połączenia.
Serek kremowy wymieszaj z
cukrem. Połowę wmieszaj do ciasta.Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj
masłem i oprósz
mąką. Przełóż do niej ciasto, nakładając do 2/3 wysokości zagłębień. Pozostały
serek z
cukrem rozdziel pomiędzy muffiny. Nałóż odrobinę na środek każdego i delikatnie wciśnij łyżeczką wgłąb.Przygotuj kruszonkę.
Mąkę,
cukier oraz
masło umieść w misce i rozetrzyj pomiędzy palcami (lub widelcem), aż powstaną grudki. Dodaj posiekane
orzechy i wymieszaj. Posyp muffiny obficie.Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut lub do momentu, gdy wyrosną i zarumienią się.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)