ßßß
Na pewno nie raz zdarzyło Wam się jeść kupne muffiny w kawiarni, czy ze sklepu – równiutkie, pięknie wyrośnięte, idealnie pulchne. Tak, wyglądają baaardzo kusząco i do tego smakują całkiem nieźle. Dla mnie jednak nie mają uroku własnoręcznie upieczonych, nieperfekcyjnych muffinów, których zapach rozchodzi się po domu. Takie właśnie pieczemy z Zuzią, robiąc przy tym w kuchni niesamowity bałagan :)Muffiny z serkiem kremowym z przepisu Jennifer z Bake or Break są absolutnie wspaniałe. Wilgotne dzięki dodatkowi serka kremowego, chrupiące kruszonką z dodatkiem orzechów pekan, pyszne. Przyznam, że te orzechy wydawały mi się tu jakieś nie na miejscu, jakby na siłę dodane do przepisu, myliłam się jednak i to bardzo. Choć jest ich tylko odrobina w kruszonce, ożywiają całość i nadają z pozoru mdłym muffinom charakteru.Polecam :)Składniki na około 18 muffinek:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka drobnego cukru do wypieków4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli2/3 szklanki mleka1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)2 duże jajka230g serka kremowego typu philadelphia1 szklanka drobnego cukru do wypiekówKruszonka:1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka drobnego cukru do wypieków60g miękkiego niesolonego masła1/4 szklanki posiekanych drobno orzechów pekanWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie. Zrób dołek w środku.Jajka roztrzep z mlekiem oraz olejem i wlej do suchych składników. Zamieszaj krótko, tylko do połączenia.Serek kremowy wymieszaj z cukrem. Połowę wmieszaj do ciasta.Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto, nakładając do 2/3 wysokości zagłębień. Pozostały serek z cukrem rozdziel pomiędzy muffiny. Nałóż odrobinę na środek każdego i delikatnie wciśnij łyżeczką wgłąb.Przygotuj kruszonkę. Mąkę, cukier oraz masło umieść w misce i rozetrzyj pomiędzy palcami (lub widelcem), aż powstaną grudki. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Posyp muffiny obficie.Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut lub do momentu, gdy wyrosną i zarumienią się.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)