Wykonanie
            
Składniki:225g 
mąki pszennej, plus do podsypywania,5g 
proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka ),2g 
soli ( ok.1/2 łyżeczki ),20g 
cukru,1 
jajko,130ml 
mleka,30g 
masła,
olej do smażenia,tabliczka 
mlecznej czekolady,2 łyżki 
mleka,opcjonalnie jakieś małe cukiereczki do dekoracji,
cukier puder.Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej 
sól, 
cukier oraz 
proszek do pieczenia. Wymieszać. W rondelku rozpuścić 
masło i ostudzić. W miseczce roztrzepać 
jajko z 
mlekiem, dodać rozpuszczone 
masło i wymieszać. Dodać do 
mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie się kleić także po troszku należy podsypywać 
mąką. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od dłoni, znaczy że jest gotowe. Blat bądź stolnicę podsypać 
mąką. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki, w środku zrobić dziurki np. końcem łyżki drewnianej. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. 
Czekoladę z dodatkiem 
mleka rozpuścić w kąpieli 
wodnej. Jedną stronę pączków maczać w 
czekoladzie ( można na wierzchu posypać cukiereczkami) i pozostawić do zestygnięcia się jej. Resztę pączków posypać 
cukrem pudrem - jeżeli wolisz jednak wszystkie pączki z 
czekoladą użyj półtora podanej porcji 
czekolady i 
mleka.

