Wykonanie
Świetne
ciastka, które uatrakcyjnią każde menu na dziecięce przyjęcie. Zrobiłam je w dwóch wersjach, z klasycznymi m&m'sami i z moimi ulubionymi drażami
czekoladowo-kokosowymi. Przyznam, że wersja z brązowymi kuleczkami bardziej mi się podobała, ale dzieci oczywiście chętniej wybierały z talerza te bardziej kolorowe egzemplarze ;)
Ciasteczka można wykonać na dwa sposoby - draże wmieszać w surowe ciasto przed pieczeniem, lub powbijać je w jeszcze gorące, upieczone
ciastka. Wybrałam drugi sposób, ponieważ obawiałam się, że draże mogłyby się rozpłynąć, popękać (choć to wygląda całkiem ciekawie) lub co najgorsze - puścić barwnik i stworzyć kolorowe plamy. Początkowo może się wydawać, że m&m'sy nie przykleją się do
ciastka, ale wystarczy je dość stanowczo docisnąć i odstawić do wystygnięcia, reszta
zrobi się sama :) Konsystencja
ciastek jest ciekawa, lekko ciągnąca, strukturą przypominają
ciastka z dodatkiem
kokosu. Polecam zmniejszyć ilość
cukru, szczególnie, jeśli dodajemy zalecaną w przepisie ilość m&m'sów do ciasta. Warto upiec, zwłaszcza kiedy przy
stole pojawią się mali konsumenci ;)Składniki (na ok. 24
ciastka):2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej (290 g)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 szklanki
cukru (dałam 1 szkl.) + 1/3 szklanki
cukru do obtaczania
ciastek60 ml
serka kremowego (np. sernikowego)6 łyżek
masła (85 g)1/3 szklanki
oleju (80ml)1 duże
jajko w temperaturze pokojowej1 łyżka
mleka1 szklanka m&m'sów1 szklanka = 250 mlW średniej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. W dużej misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki
cukru z
serem.
Cukier do obtaczania przesypać na talerz. Jeszcze ciepłe, roztopione
masło przelać do mieszanki
sera z
cukrem i wymieszać. Dodać
jajko i
olej, ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wsypać suche składniki do mokrych i zacząć mieszać przy pomocy łyżki. Zanim składniki całkowicie się połączą, wsypać do miski m&m'sy i wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Można też pominąć dodawanie drażetek i wcisnąć je w każde
ciastko zaraz po upieczeniu.Ciasto można odstawić do lodówki do schłodzenia - im zimniejsze ciasto, tym
ciastka będą się mniej rozpływać podczas pieczenia. Na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia porcjować ciasto. Na każde
ciastko przeznaczyć ok. 2 łyżek ciasta, uformować szybko w dłoniach na kształt kulki, obtaczać w cukrze, kłaść na papierze i lekko spłaszczać grzbietem łyżki. Kulki kłaść w dużych odstępach, aby
ciastka nie skleiły się podczas pieczenia. Piec przez ok. 10-12 minut (do zrumienienia brzegów) w temperaturze 180 º C. Wyjąć z piekarnika i chłodzić przez 5 minut na blasze - na tym etapie można do każdego
ciastka wcisnąć kilka draży i pozostawić do ostygnięcia. Później
ciastka na pergaminie zsunąć na kratkę i całkowicie wystudzić.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.the-girl-who-ate-everything.com/