ßßß Cookit - przepis na KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

nazwa

Wykonanie

Kuchnia meksykańska
jest taka kolorowa-czerwona, żółta , zielona i brązowa.
Ostra dzięki papryczce chili, słodka dzięki żółtej kukurydzy,
czerwona za sprawą fasoli i pomidorów.
Zieleni doda kolendra lub w zastępstwie natka pietruszki.
Smak i wyrazistość dzisiejszego kurczaka po meksykańsku
podkreślą przyprawy:
cynamon, kolendra, goździki, papryka chili, pieprz cayenne.
Składniki:
pierś z kurczaka
1 szt. cebuli
2 ząbki czosnku
garść lub dwie kolendry lub natki pietruszki
pół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle
125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od Bonduelle
pomidor
300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty
1 łyżka przecieru pomidorowego
sok z połowy limonki
1 łyżeczka nasion kolendry
7 szt. goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis
1 łyżeczka papryki chili
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
oliwa do smażenia
ryż do podania / tortille pszenne
papryczka chili ( ja nie dodałam)
świeże papryki (kolorowe) ja nie dodałam
Na oliwie zeszkliłam cebulę pokrojoną w grube piórka.
Dodałam pokrojone ząbki czosnku.
Lekko posoliłam.
W czasie gdy smażyłam cebulę, na osobnej patelni podprażyłam
nasiona kolendry i goździki.
Utarłam je następnie w moździerzu i dodałam do cebuli.
Wsypałam pozostałe przyprawy.
Wymieszałam.
Dodałam pokrojone w paseczki piersi kurczaka.
Podsmażyłam go z przyprawami.
Wsypałam kukurydzę z papryką.
Wymieszałam.
Kolej na czerwoną fasolę.
Dodałam pokrojonego w kostkę pomidora
i wlałam sos z kawałkami pomidorów.
Wlałam sok z limonki.
Przykryłam i dusiłam przez około 10 minut.
Na koniec wsypałam natkę pietruszki.
Można jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić.
Wymieszałam i danie gotowe.
Brakuje w nim ( ale nie ujmuje mu to smaku ) kawałków świeżej papryki.
Moje dziecko za nią nie przepada, tak więc ja zrobiłam je bez jej dodatku.
Pozostało już tylko ugotować ryż.
Polecam też przysmażyć tortille, pokroić je w trójkąty i wbić w danie.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/10/kurczak-po-meksykansku.html