Wykonanie

Kuchnia meksykańskajest taka kolorowa-czerwona, żółta , zielona i brązowa.Ostra dzięki
papryczce chili, słodka dzięki żółtej
kukurydzy,czerwona za sprawą
fasoli i
pomidorów.Zieleni
doda kolendra lub w zastępstwie
natka pietruszki.Smak i wyrazistość dzisiejszego
kurczaka po meksykańskupodkreślą
przyprawy:
cynamon,
kolendra,
goździki,
papryka chili,
pieprz cayenne.

Składniki:
pierś z kurczaka1 szt.
cebuli2 ząbki
czosnkugarść lub dwie
kolendry lub
natki pietruszkipół puszki 130 g
kukurydzy złocistej z czerwoną i
zieloną papryką od Bonduelle125 g
czerwonej fasoli gotowanej na parze od Bonduelle
pomidor300 g
sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych
pomidorów domowej roboty1 łyżka
przecieru pomidorowegosok z połowy
limonki1 łyżeczka nasion
kolendry7 szt.
goździków1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
chili pieprzu cayenne firmy Kamis1 łyżeczka
papryki chilisólpieprz czarny świeżo zmielony
oliwa do smażenia
ryż do podania / tortille pszenne
papryczka chili ( ja nie dodałam)świeże
papryki (kolorowe) ja nie dodałam

Na
oliwie zeszkliłam
cebulę pokrojoną w grube piórka.Dodałam pokrojone ząbki
czosnku.Lekko posoliłam.

W czasie gdy smażyłam
cebulę, na osobnej patelni podprażyłamnasiona
kolendry i
goździki.

Utarłam je następnie w moździerzu i dodałam do
cebuli.

Wsypałam pozostałe
przyprawy.


Wymieszałam.

Dodałam pokrojone w paseczki
piersi kurczaka.

Podsmażyłam go z
przyprawami.

Wsypałam
kukurydzę z
papryką.

Wymieszałam.

Kolej na
czerwoną fasolę.

Dodałam pokrojonego w kostkę
pomidora
i wlałam sos z kawałkami
pomidorów.

Wlałam
sok z limonki.

Przykryłam i dusiłam przez około 10 minut.Na koniec wsypałam
natkę pietruszki.Można jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić.

Wymieszałam i danie gotowe.Brakuje w nim ( ale nie ujmuje mu to smaku ) kawałków świeżej
papryki.Moje dziecko za nią nie przepada, tak więc ja zrobiłam je bez jej dodatku.

Pozostało już tylko ugotować
ryż.Polecam też przysmażyć tortille, pokroić je w trójkąty i wbić w danie.Smacznego!