ßßß
Kuchnia meksykańskajest taka kolorowa-czerwona, żółta , zielona i brązowa.Ostra dzięki papryczce chili, słodka dzięki żółtej kukurydzy,czerwona za sprawą fasoli i pomidorów.Zieleni doda kolendra lub w zastępstwie natka pietruszki.Smak i wyrazistość dzisiejszego kurczaka po meksykańskupodkreślą przyprawy:cynamon, kolendra, goździki, papryka chili, pieprz cayenne.
Składniki:pierś z kurczaka1 szt. cebuli2 ząbki czosnkugarść lub dwie kolendry lub natki pietruszkipół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od Bonduellepomidor300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty1 łyżka przecieru pomidorowegosok z połowy limonki1 łyżeczka nasion kolendry7 szt. goździków1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis1 łyżeczka papryki chilisólpieprz czarny świeżo zmielonyoliwa do smażeniaryż do podania / tortille pszennepapryczka chili ( ja nie dodałam)świeże papryki (kolorowe) ja nie dodałam
Na oliwie zeszkliłam cebulę pokrojoną w grube piórka.Dodałam pokrojone ząbki czosnku.Lekko posoliłam.
W czasie gdy smażyłam cebulę, na osobnej patelni podprażyłamnasiona kolendry i goździki.
Utarłam je następnie w moździerzu i dodałam do cebuli.
Wsypałam pozostałe przyprawy.
Wymieszałam.
Dodałam pokrojone w paseczki piersi kurczaka.
Podsmażyłam go z przyprawami.
Wsypałam kukurydzę z papryką.
Wymieszałam.
Kolej na czerwoną fasolę.
Dodałam pokrojonego w kostkę pomidora
i wlałam sos z kawałkami pomidorów.
Wlałam sok z limonki.
Przykryłam i dusiłam przez około 10 minut.Na koniec wsypałam natkę pietruszki.Można jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić.
Wymieszałam i danie gotowe.Brakuje w nim ( ale nie ujmuje mu to smaku ) kawałków świeżej papryki.Moje dziecko za nią nie przepada, tak więc ja zrobiłam je bez jej dodatku.
Pozostało już tylko ugotować ryż.Polecam też przysmażyć tortille, pokroić je w trójkąty i wbić w danie.Smacznego!