Wykonanie

Tak mnie jakoś wzięło na coś pikantnego, a że bardzo lubię burito to decyzja była prosta.Danie szybkie, aromatyczne, treściwe i sycące danie.Co potrzebujemy:450 g
mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
oliwa3 średnie
cebule1 (pół litrowy) słoik
przecieru pomidorowego1 puszka
fasoli czerwonej1 puszka
kukurydzypapryczka czerwona
chilipapryczka zielona
chili ( proponuję aby łączna ilość papryczki wahała się w okolicach 150g)2 łyżeczki kuminu (płaskie)1 łyżeczka
kolendry (płaskie)1 łyżeczka
cynamonu (płaskie)pęczek
natki pietruszki1
kostka rosołowa wołowa5-6 placków tortilliPrzygotowanie:Biorę patelnię, głęboką bo wszystkie składniki będą kolejno dodawane. I tak, na patelnię
oliwę - rozgrzewam ją, dodaję drobno posiekaną
cebulę, podsmażam do delikatnego zarumienienia.Dodaję
mięso mielone i rozkruszoną kostkę wołową. Smażę kilka minut ciągle mieszając.Dodaję drobno pokrojone
papryczki chilli wcześniej oczyszczoną z pestek. I znów kilka minut smażenia.Kolej na drobno posiekaną
pietruszkę - cały pęczek, mieszam i doprawiam kuminem,
kolendrą,
cynamonem (
cynamon naprawdę świetnie tutaj pasuje). Mieszamy i następnie wlewam
przecier pomidorowy, całość mieszam i duszę 10-15 minut aż całość zgęstnieje.
Kukurydza i
fasola - teraz na nie
pora, mieszam i jeszcze kilka minut duszenia :)Podczas oczekiwania po dodaniu
przecieru pomidorowego można już przygotowywać tortillę,ja wkładam na kilka minutek do piekarnika nastawionego na ok 100 oC aby się tylko delikatnie zarumieniła.





Do dania polecam jeszcze jeden składnik - oczywiście bezalkoholowy bo to burito MA MOC :)

Smacznego! :)