Wykonanie
Dziś zapraszam na szybki, zdrowy i rozgrzewający obiadek z wpływami meksykańskimi.Szybki, bo
filet z kurczaka potrzebuje tylko chwili, aby sie ugotować. Zdrowy, bo dodatek quinoa (komosy ryżowej) stanowi poważny zastrzyk zdrowych
białek, witamin i mikroelementów. Rozgrzewający dzięki pikantnym papryczkom chipotle, czyli suszonym, wędzonym papryczkom jalapeno. Bomba smaków i aromatów na talerzu :-)

Składniki (2 porcje):1 mała
cebula, pokrojona w półplasterki1
papryka, pokrojona w średniej wielkości kawałki2 papryczki chipotle1 puszka
pomidorów2
filety z piersi kurczaka70 g quinoa
bulion z kurczaka1 puszka
czerwonej fasoli, odcedzonejsok z połowy
limonkicukier,
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
olej roślinny - do smażenia2 łyżki
natki kolendry, posiekanej (jeśli nie lubicie zamiennie
natka pietruszki)Na patelni z
olejem podsmażyć
cebulę oraz
paprykę, aż zmiękną. Dodać posiekane papryczki,
pomidory oraz 3/4 puszki
wody. Zagotować, włożyć do sosu filety, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 15-20 minut, odwracając kilka
razy kurczaka.Ugotować quinoa w
bulionie wg przepisu na opakowaniu (ok. 12-15 minut). Przed gotowaniem koniecznie przepłukać nasiona pod bieżącą
wodą. Pod koniec gotowania dodać na minutę
fasolę i całość odcedzić. Wymieszać z posiekaną
kolendrą, doprawić do smaku
sokiem z limonki oraz ewentualnie
solą i
pieprzem.
Kurczaka wyjąć z rondla, porwać widelcem, a następnie włożyć z powrotem do sosu. Doprawić i wymieszać.Na talerzu ułożyć quinoa z
fasolą, a na to sos z
kurczakiem.Smacznego :-)