ßßß
2 średnie cebule1 listek laurowy2 goździkipół laski cynamonu (około 2,5cm)4 ziarenka czarnego pieprzu2 piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś z indyka)1 łyżeczka przyprawy garam masala1 łyżeczka świeżego startego imbiru1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka soli1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (chili)1-2 łyżki mielonych migdałów150ml jogurtu naturalnego1 duże jabłko1 łyżka posiekanej kolendry plus kilka listków do przybrania15g uprażonych migdałów w płatkach do przybrania (opcjonalnie)oliwa do smażeniaW woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę wraz z listkiem laurowym, goździkami, cynamonem i pieprzem. Smażyć kilka minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi płatkami migdałów i listkami kolendry (ja zamiast migdałów użyłam drobno posiekanej papryczki chili).

Smacznego!