Wykonanie
Dawno nie przygotowywałam żadnego indyjskiego dania, postanowiłam, że najwyższa
pora to zmienić i któregoś dnia po pracy, wpadłam do kuchni i w pół godziny przygotowała to pyszne, delikatne i aromatyczne danie. Polecam!

2 średnie
cebule1
listek laurowy2
goździkipół laski
cynamonu (około 2,5cm)4 ziarenka
czarnego pieprzu2
piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś z
indyka)1 łyżeczka
przyprawy garam masala1 łyżeczka świeżego startego
imbiru1 łyżeczka
czosnku przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku (
chili)1-2 łyżki mielonych
migdałów150ml
jogurtu naturalnego1 duże
jabłko1 łyżka posiekanej
kolendry plus kilka listków do przybrania15g uprażonych
migdałów w płatkach do przybrania (opcjonalnie)
oliwa do smażeniaW woku lub głębokiej patelni rozgrzać
oliwę. Przesmażyć
cebulę wraz z
listkiem laurowym,
goździkami,
cynamonem i
pieprzem. Smażyć kilka minut do momentu aż
cebula zmięknie. Dodać
pierś z kurczaka (
indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z
cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać
przyprawę garam masala,
imbir,
czosnek,
sól,
ostrą paprykę i mielone
migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Wlać
jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry
jabłka oraz posiekaną
kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż
mięso będzie ugotowane, a
jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z
ryżem lub
chlebkiem nan, posypane uprażonymi
płatkami migdałów i listkami
kolendry (ja zamiast
migdałów użyłam drobno posiekanej
papryczki chili).



Smacznego!