Wykonanie
Indyjska kuchnia od zawsze przyciąga bogactwem smaków i aromatów. Prosty przepis na bardzo smakowity a zarazem ostry
kurczak w sosie podawany obowiązkowo z moim ulubionym
ryżem basmati.

Składniki:500 g
piersi z kurczaka7 łyżek
jogurtu naturalnego40 g
migdałów, ja użyłam w płatkach1
czerwona papryka400 g
pomidorów pelati z puszki2 średnie
cebule2 łyżeczki
przyprawy garam masala2 łyżeczki świeżego
imbiru, drobno posiekanego2 ząbki zmiażdżonego
czosnku2
listki laurowe1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
chilli w proszku1 łyżka
soku z cytrynyoliwaszczypta
kardamonuryż basmati
Mięso pokroić w kostkę. W dużej misce połączyć
jogurt,
migdały,
garam masala,
imbir,
czosnek,
chilli,
sól i szczyptę
kardamonu.Na patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć
cebulę na złoty kolor razem z listkami laurowymi. Następnie dodać
mięso wymieszane z
jogurtem i
przyprawami i smażyć około 5 minut ciągle mieszając.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać ją na patelnie razem z
pomidorami z puszki oraz z
sokiem z cytryny. Smażyć wszystko przez następne 5 minut ciągle mieszając. Dolać odrobinę
wody i dusić wszystko na wolnym ogniu około 10-15 minut do wyparowania nadmiaru
wody.Podawać z
ryżem basmati oraz przed podaniem wyjąć
listki laurowe.