ßßß Cookit - przepis na Shoarma afrykańska

Shoarma afrykańska

nazwa

Wykonanie

Shoarma afrykańska czyli pierś z kurczaka na ostro.Oryginalnie jest to potrawa turecka , ale polubioną ją w Egipcie jak i w Polsce. Polecam to danie szczególnie miłośnikom wrażenia "palenia w gardle " ;) ale oczywiście , przy zmniejszeniu ilości przypraw i wykluczeniu np. pieprzu kajeńskiego można swobodnie zjeśc bez łzawienia oczu i szczypania w gardle ;)
Z podanych składników wychodzą 4-5 porcji
1 kg filetów z piersi z kurczaka
2 średnie cebule
5 łyżeczek oliwy z oliwek
łyżeczka pieprzu kajeńskiego
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sproszkowanego imbiru ( można użyc świeżego startego )
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki kolendry
łyżka sproszkowanej papryki
2 utarte ząbki czosnku
Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy.
Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godz. do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Mięso wyjmujemy z lodówki , obsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodajemy do mięsa cebulę i smażymy do jej zarumienienia.
Tak przygotowany kurczaczek można podac z ryżem albo z ziemniakami. Dla zneutralizowania smaku sałatka po grecku :)
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/05/shoarma-afrykanska.html