Wykonanie
Shoarma afrykańska czyli
pierś z kurczaka na ostro.Oryginalnie jest to potrawa turecka , ale polubioną ją w Egipcie jak i w Polsce. Polecam to danie szczególnie miłośnikom wrażenia "palenia w gardle " ;) ale oczywiście , przy zmniejszeniu ilości przypraw i wykluczeniu np.
pieprzu kajeńskiego można swobodnie zjeśc bez łzawienia oczu i szczypania w gardle ;)Z podanych składników wychodzą 4-5 porcji

1 kg filetów z
piersi z kurczaka2 średnie
cebule5 łyżeczek
oliwy z oliwekłyżeczka
pieprzu kajeńskiegołyżeczka
cynamonu2 łyżeczki sproszkowanego
imbiru ( można użyc świeżego startego )2 łyżeczki
czarnego pieprzu2 łyżki
kolendryłyżka sproszkowanej
papryki2 utarte ząbki
czosnku
Wszystkie
przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz
oliwek , całośc mieszamy.
Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godz. do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Mięso wyjmujemy z lodówki , obsmażamy na 1-2 łyżkach
oliwy ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodajemy do
mięsa cebulę i smażymy do jej zarumienienia.Tak przygotowany kurczaczek można podac z
ryżem albo z
ziemniakami. Dla zneutralizowania smaku
sałatka po grecku :)Smacznego