Wykonanie

z dodatkiem
wanilii i świeżymi
truskawkami.Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych.Polecam również naleśniki:
kokosowe z
mango
w
syropie pomarańczowym
z
syropem klonowym i
serkiem mascarpone
ze
szpinakiemSkładniki na ciasto:250 ml
mleka150 g
mąki pszennej2
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżki gorzkiego
kakaołyżka
masła (rozpuszczonego)1/2 szklanki
wody gazowanejSkładniki na nadzienie:
truskawki500g półtłustego
twaroguopakowanie
cukru waniliowego1/2 opakowania
śmietany jogurtowej3 łyżki
cukru pudruPropozycje na wierzch naleśników:
brązowy cukier do posypania
cukier puder do posypaniarozpuszczona
czekolada do polaniastarta na drobnej tarce
czekoladagęsta
śmietanajogurtDo miski wbiłam dwa
jajka.Roztrzepałam je trzepaczką.

Wlałam
mleko.

Mieszając, dosypywałam
mąkę.

Dodałam gorzkie
kakao.Można dodać również rozpuszczoną
czekoladę.Jednak podczas przygotowywania ciasta, okazało się,....że została wcześniej zjedzona ;-))

Całość wymieszałam, dodając ekstrakt z
wanilii i zimne roztopione
masło.Ciasto odstawiłam na około 30 minut.Zgęstniało - wlałam więc
wodę gazowaną.

Rozgrzałam żeliwną patelnię.Smażyłam je bez tłuszczu.
Masło które dodałam do ciasta. wystarczyło aby naleśniki nie przywierały.

Ciasta starczyło na 15 naleśników.

Do miseczki dodałam
twaróg,
śmietanę,
cukier waniliowy i
cukier puder.

Całość rozgniotłam widelcem.
Truskawki pokroiłam na plasterki.

Naleśniki smarowałam nadzieniem
serowym,na który nakładałam plasterki
truskawek.Zawijałam w trójkąty.Na wierzch polałam
śmietanę, posypałam
truskawkami i
brązowym cukrem.Smacznego!