Wykonanie

Rozkoszne kubeczki z
ciastem czekoladowym truflowym, kremem,
polewą czekoladową i
truskawkami. Kubeczki to nic innego jak małe kawałki ciasta
truflowego (naprawdę, o konsystencji czekoladowej
trufli!) upieczone w sztywnych papilotkach do babeczek (do nich nie potrzeba już formy). Deser mocno
czekoladowy z dodatkiem sezonowych
owoców. Na kilka gryzów, które wystarczą by rozpieścić Wasze podniebienie... Polecam na Dzień
Matki :-).Składniki na 8 - 10 sztuk:140 g
masła50 ml
mleka140 g
gorzkiej czekolady, posiekanej2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 łyżki kwaśnej
śmietany200 g jasnego
brązowego cukru100 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.Do garnuszka włożyć
masło i
mleko. Podgrzać, do rozpuszczenia się
masła. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę i odczekać 2 minuty - po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić.Do naczynia wbić
jajka, dodać ekstrakt z
wanilii, kwaśną
śmietanę,
cukier. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej do powstania jednolitej mieszanki. Dodać przestudzony sos
czekoladowy, następnie
mąkę pszenną przesianą z
proszkiem do pieczenia i wymieszać rózgą kuchenną do dobrego połączenia się składników.Gotowe ciasto przelać do sztywnych papierowych kubeczków wypełniając je do 3/4 ich wysokości i piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Po włożeniu w ciasto patyczka nie może być na nim śladów surowego ciasta, ale może być oblepiony od
czekolady. Nie piec zbyt długo by nie wysuszyć
trufli. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem śmietankowy:250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej50 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka
cukru pudruWszystkie składniki umieścić w naczyniu i ubić.70 g
gorzkiej czekolady, posiekanej (lub
mlecznej i gorzkiej pół na pół)70 ml
śmietany kremówki 36%W garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę i odczekać 2 minuty - po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Wystudzić.Dodatkowo:8 - 10
truskawek, po jednej na każdy z kubeczkówWykonanie
Krem śmietankowy przełożyć do rekawa cukierniczego i ozdobnie wycisnąć na wystudzone
truflowe kubeczki. Polać sosem
czekoladowym, na wierzchu kubeczków położyć
truskawki.Smacznego :-).
