ßßß
Curry to nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso lub inne składniki dania głównego w sosie. Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali, przyrządzanej na bieżąco, ucieranej za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników. Dobór składników zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego pochodzi oraz osobistych upodobań wytwórcy, jednak najczęściej spotykanymi są:kurkumaimbirpieprz czarnykolendrakmin rzymskigorczyca czarnachiliDo przyrządzenie curry zainspirowała mnie Joasia z Kwestii Smaku. Opierając się na jej przepisie curry z kurczakiem i kalafiorem stworzyłam podobne danie.Składniki:300 g filetu z kurczaka,1 łyżeczka świeżo startego imbiru1 ząbek czosnkuprzyprawy w proszku :po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki i kardamonu,po 1/2 łyżeczki imbiru i natki pietruszki, 1 łyżeczka kurkumyszczypta cynamonu1 mały kalafior1 łyżka oleju1 puszka (400 ml) mleka kokosowego1 łyżeczka cukru100 g białego ryżusok z 1 limonkiWykonanie:Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztą przypraw. Lekko posolić.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalafior podzielić na małe różyczki.Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim kurczaka. Wyjąć mięso na talerz, a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać kalafiora i zagotować. Dodać szczyptą soli, cukier i gotować do czasu, aż kalafior zmięknie. Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez około 5 minut. Na koniec doprawić sokiem z limonki. Podawać z ryżem.